Atacul de panica – simptome si tratament
Atacul de panica este o manifestare paroxistica a anxietatii, autolimitata in timp. Durata sa este de aproximativ 20 de minute, de la debut si pana la scaderea in intensitate a simptomelor. Atacul de panica este un acces brusc de frica intensa sau anxietate (stare afectiva caracterizata prin neliniste psihomotorie, teama nedeslusita, fara obiect) care cauzeaza simptome ingrijoratoare, dar care nu ameninta viata.
Simptomele atacului de panica apar de o maniera abrupta si ating intensitatea maxima in mai putin de 10 minute:
– batai puternice/neregulate/rapide ale inimii;
– senzatie de dificultate/incapacitate de a respira;
– senzatie de sufocare;
– durere sau disconfort toracic;
– transpiratii;
– tremuraturi/contractii localizate ale muschilor;
– greata/jena abdominala;
– ameteli/senzatie de instabilitate/senzatie de lesin/cap vid;
– senzatie de irealitate/modificarea perceptiei propriei persoane;
– frica de a-si pierde controlul/a innebuni;
– frica de a muri;
– furnicaturi;
– frisoane sau valuri de caldura.
Cauzele atacului de panica:
Cauza exacta a tulburarilor legate de panica nu este cunoscuta. Se crede ca este rezultatul unui dezechilibru intre substantele chimice ale creierului (neurotransmitatori).
De asemenea, poate fi transmisa de la o generatie la alta (genetic). Copiii cu parinti cu astfel de tulburari au sanse de 8 ori mai mari decat altii sa dezvolte boala. Un risc crescut il au si cei care au parinti cu depresie sau tulburari bipolare. Tensiunea nervoasa (de exemplu pierderea unei relatii) poate declansa simptome ale tulburarilor de panica.
Tratamentul atacului de panica:
Tulburarile cauzate de panica pot fi controlate medicamentos (antidepresive) si prin consiliere (terapie comportamentala). Tratamentul eficace reduce numarul si frecventa atacurilor de panica, scade anxietatea si imbunatateste calitatea vietii. Daca atacurile de panica au un factor cauzal anume (reactie medicamentoasa), nu este necesar tratamentul, acestea oprindu-se dupa inlaturarea cauzei (oprirea medicatiei de catre medic). Cateodata, atacurile de panica pot continua si dupa inlaturarea factorului cauzal si pot determina tulburari cauzate de panica. Medicamentele folosite pentru tratarea tulburarilor cauzate de panica pot preveni atacurile de panica, dar nu inlatura frica de un posibil nou atac.
Consilierea este cea mai buna pentru inlaturarea fricii. Frica in sine poate cauza un nou atac de panica. Dureaza cateva saptamani sau poate chiar mai mult, pentru ca medicatia sa devina pe deplin eficienta. Poate fi nevoie de incercarea mai multor tratamente pana la gasirea aceluia potrivit. Cei care sufera de tulburari cauzate de panica au risc de suicid daca sufera si de depresie sau de alta tulburare de personalitate sau de dispozitie. Acestea au un impact semnificativ asupra relatiilor sociale si asupra calitatii vietii. Diagnosticul si tratamentul acestor conditii care apar alaturi de tulburarile cauzate de panica sunt esentiale.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei