Atentie! Psihiatrii americani sustin ca selfie-ul este o tulburare mintala!
Asociatia Americana de Psihiatrie (APA) confirma oficial presupunerile multora dintre oameni, sustinand ca aceste „autoportrete prin fotografiere” sunt semne ale tulburarilor mintale.
Exista si un nume pentru acest tip de afectiune, „selfitis”, fiind definita ca „dorinta obsesiv-compulsiva de a-ti face fotografii si de a le posta ulterior pe una sau mai multe retele de socializare”. Specialistii sustin ca tot acest fenomen ascunde de fapt o modalitate prin care individul compenseaza lipsa stimei de sine.
„Selfitis” – marginal, acut si cronic
Conform deciziei cercetatorilor Asociatiei Americane de Psihiatrie, pot fi intalnite trei niveluri ale acestei tulburari. Primul este cel denumit „selfitis marginal” si se refera la situatiile in care iti faci poze singur de cel putin trei ori in fiecare zi, fara a posta insa aceste fotografii pe retelele de socializare. „Selfitis acut” este numele stadiului in care o persoana ajunge sa isi faca poze singura de cel putin trei ori in fiecare zi si sa posteze pozele pe retelele de socializare din mediul online. „Selfitis cronic” este cel de-al treilea nivel al tulburarii si denumeste dorinta imposibil de stapanit a unei persoane de a se fotografia 24 de ore din 24 si de a posta toate aceste fotografii pe retelele de socializare.
Pe langa toate aceste rezultate, oamenii de stiinta au mai ajuns la o concluzie vis-a-vis de poze si de postarea lor in zona online: cele realizate in sala de sport sau la alergarea de dimineata constituie semn al prezentei unei boli mintale recunoscute ca fiind foarte grava, si anume tulburarea de personalitate narcisista.
Text: Ionut Solescu
Foto: Hepta