Atitudini care ne pot face mai fericiti la sfarsit de an
Sarbatorile de iarna pot fi pentru unii dintre noi ocazii de liniste si bucurie, iar pentru altii un motiv serios de stres si disconfort psihic. Conflictele in care se transforma mult asteptatele intalniri cu membrii familiei, singuratatea sau prea multi invitati, interminabilele liste de cumparaturi, sunt factori care ne pot afecta buna-dispozitie specifica acestei perioade din an. Cum putem evita aceste surse de stres si cum putem ramane prezenti pentru a simti cu adevarat spiritul sarbatorilor? Fericirea vine din interior, spun specialistii in sanatatea mintala si ne dau si cateva sfaturi de care ar trebui sa tinem cont daca vrem sa ne pastram, chiar sa ne amplificam nivelul de fericire in preajma sarbatorilor.
Atitudini care ne fac mai ferciti
1. Ia decizia constienta de a te bucura de aceasta perioada cat de mult poti. Setarea clara a unei astfel de decizii te poate ajuta sa nu ratezi momentele de fericire si chiar sa iti dezvolti propriul radar capabil sa detecteze aceste stari. Psihiatrul Dan Siegel argumenteaza faptul ca stabilirea intentiei de a fi fericit pregateste creierul pentru a fi deschis catre experiente pozitive. Nu putem avea controlul asupra tuturor situatiilor din viata noastra. Nu depinde de noi daca avem sau nu pe cineva drag alaturi la masa de Craciun, nu ne putem alege rudele si nici nu putem schimba vremea de afara. Dar depinde de noi sa ne concentram atentia asupra lucrurilor frumoase din jurul nostru si sa ne producem singuri motive de bucurie cu ce avem la indemana. Si mai mult, savureaza clipele de fericire, pastreaza-le in corpul tau pentru 15-30 secunde. Cu cat pastram mai mult aceste experiente in constiinta noastra, cu atat se formeaza in creierul nostru mai multe legaturi intre neuroni, pregatindu-ne pentru alte experiente pozitive.
2. Practica recunostinta. Reflecteaza la toate lucrurile pozitive care ti se intampla zilnic, nu lua totul de-a gata. Este o perioada potrivita pentru a iti exprima aprecierea pentru persoanele dragi din jurul tau. Acest lucru te va ajuta sa te simti mult mai aproape de ei. S-a efectuat un studiu pe persoanele care se considerau depresive care consta in notarea a trei lucruri pozitive care li se intampla zilnic timp de 15 zile. La sfarsitul experimentului 92% dintre participantii la studiu au afirmat ca nu se mai simt la fel de tristi si nivelul lor de fericire a crescut.
Iertarea este si ea o aptitudine care ar trebui invatata si practicata, nu doar in preajma sarbatorilor, deoarece este o sursa uriasa de liniste si multumire sufleteasca. Evident ca ne simtim raniti si furiosi cand lucrurile nu se intampla asa cum ne dorim noi. Dar cine a spus ca viata e dreapta? Este nevoie de curaj si de putere pentru a accepta lucrurile asa cum sunt si de a alege sentimentele pozitive in locul celor negative. Cea mai buna razbunare este o viata bine traita.
3. Practica generozitatea. Actele de generozitate activeaza in creierul tau aceeasi centrii ai placerii ca si mancarea sau sexul. Daruieste fara astepti nimic in schimb si observa cat de bine te simti atunci cand altruismul tau sincer produce cuiva o bucurie. Fii alaturi de prieteni atunci cand au nevoie de tine si ai grija sa te incluzi si pe tine in aceasta practica a generozitatii.
4. Joaca-te cat mai mult! Jocul este crucial in dezvoltarea fizica, intelectuala si socio-emotionala la orice varsta. Iti amintesti cum te simteai cand erai copil in preajma sarbatorilor? Experimenteaza din nou acest lucru. Stai printre copii daca ai ocazia si molipseste-te cu entuziasmul lor. Dansul este o alta modalitate excelenta de a iesi din mintea ta si de a te binedispune. Si nu uita ca fericirea este contagioasa, se raspandeste ca un virus. Cu cat vei fi mai conectat la sentimente pozitive, cu atat cei din jurul tau vor simti o crestere a nivelului lor de fericire. Asadar, toata lumea va avea beneficii iar tu te vei bucura de sarbatori cu adevarat fericite!
Text: Psiholog Dana Comanescu