Atractivitatea fizica, o conditie esentiala in alegerea partenerului de cuplu
Adesea, ne surprindem ca intoarcem capul dupa picioarele frumoase ale unei femei sau constitutia atletica a unui barbat, chiar daca suntem casatoriti sau nu, singuri sau impreuna cu partenerul de cuplu. Este posibil sa fim atat de atrasi de fizicul unei persoane incat expresiile comportamentale sa ne scape de sub control. De ce pierdem controlul asupra propriilor manifestari de comportament?
Se pare ca in astfel de situatii se activeaza instinctele primare sau primitive cat si impulsurile admirativ-agresive. Sexualitatea umana izvoraste din abisurile psihismului, cu alte cuvinte, sediul central al acesteia se situeaza in inconstientul fiintei omenesti, loc in care constienta si vointa noastra nu au nicio putere de control.
Mai dramatic este faptul, ca dincolo de admiratia pentru ceea ce este frumos, ne punem intrebarea retorica “Cum de partenerul nostru sau partenera noastra nu este la fel de frumos(a)?” Iar tragedia reala apare atunci cand ne dorim sa remediem nemultumirea simtita prin intrarea in relatii paralele, adulterine, in care experimentam o fericire temporara cu pretul nefericirii profunde a celui inselat.
Femeia frumoasa si barbatul amuzant
Frumusetea feminina si cea masculina sunt valorizate si percepute in mod diferit de fiecare sex in parte. Se cunoaste deja faptul ca femeile au fost si sunt preocupate mai mult de aspectul lor fizic deoarece pentru acestea frumusetea si farmecul infatisarii au o valoare strategica. In schimb, pentru barbati aceste trasaturi fizice au valoare pur facultativa. Studii reactualizate in anii ’90 demonstreaza ca femeile admira mai curand umorul decat fizicul barbatului, in timp ce acesta apreciaza mai degraba calitatile fizice ale femeii decat insusirile intelectuale. Atunci cand li se cere femeilor sa realizeze un clasament al calitatilor cele mai importante la un barbat, frumusetea apare abia pe locul cinci. In cazul barbatilor, clasamentul este diferit, acestia sperand sa intalneasca prioritar frumusetea la celalalt sex.
Femeile mai nemultumite de corpul lor
Valorificarea diferita a frumusetii explica si faptul ca femeile sunt mai nemultumite de corpul lor decat barbatii: doar un barbat din zece se declara nemultumit de trupul sau, la femei proportia fiind de unul la trei. Studii realizate in 1993 arata ca o frantuzoaica din doua si opt americance din zece au incercat, cel putin o data, un regim de slabire. Pe de alta parte, 63% dintre studentele din SUA tin regim si 80% dintre fetele avand varsta cuprinsa intre 10-13 ani declara ca au incercat sa slabeasca. De asemenea, o cercetare efectuata pe un esantion de 4000 de persoane din SUA, Europa, Australia, Africa, Japonia si China indica ca 15% dintre femei au sacrificcat mai mult decat cinci ani pentru a avea greutatea mult visata iar 24% au renuntat la sacrificiile alimentare dupa mai mult de trei ani. Se pare ca femeile sunt nemultumite in special de abdomen(71%) si solduri (60%) si privesc graviditatea si mentruatia ca stari care le genereaza trairi emotionale negative fata de propriul trup.
Atentia fata de corporalitate in continua crestere
Preocuparea acordata propriului corp a crescut considerabil in raport cu atentia acordata in trecut aceluiasi trup uman. Astfel, daca in 1951, un procent de 39% dintre femei isi spalau tot corpul o data pe luna, femeile din prezent petrec intre 8-9 ore pe saptamana pentru a-si desavarsi toaleta. Peste 70% dintre femeile franceze recunosc faptul ca este o reala placere sa se ocupe de ingrijirea si intretinerea propriului corp.
Atractivitatea fizica a fost, este si va ramane o conditie esentiala in alegerea partenerului. Dorinta noastra, constienta sau inconstienta, este ca acesta sa fie inteligent, sociabil, bogat, civilizat doar daca sau abia dupa ce este si atragator. Vrem sa avem alaturi o persoana care este buna, inteligenta si frumoasa in acelasi timp. Pentru cei care intampina dificultati in a crede despre ei insisi sau de a recunoaste acest lucru, le spun ca motivatia atitudinii lor este fie ipocrizia, fie incapacitatea subiectiva sau obiectiva de a crea legaturi cu astfel de persoane atractive din toate punctele de vedere.
Te aleg pentru ca esti la fel de atractiv ca mine
Se pare ca majoritatea oamenilor tin cont de aspectul lor exterior atunci cand isi doresc sa relationeze intim cu cineva. Intr-un experiment, cercetatorul a prezentat unui lot de barbati sase fotografii cu femei. Doua dintre ele indicau femei cu un inalt grad de atractivitate, doua mediu si doua scazut. In prima faza, barbatii au fost asigurati ca se pot intalni cu femeia aleasa de fiecare. In aceasta conditie, toti barbatii au ales cele mai atractive femei. In a doua faza, subiectilor li s-a spus ca femeile pe care le selecteaza vor privi fotografiile celor care le-au ales si ele vor decide daca vor accepta intalnirea sau nu. In aceasta conditie, procentul celor care au selectat femei cu inalt nivel de atractivitate a fost mult mai mic si el a fost legat de nivelul de atractivitate al barbatilor insisi.
Pentru intarirea ideii de corespondenta a frumusetii intre cele doua sexe, indivizii par san u fie atrasi de parteneri care par a fi greu de cucerit. S-a constatat ca femeile frumoase care par inabordabile sunt evitate de barbati din teama ca ar putea fi ridiculizati sau respinsi. Totodata, barbatii care se intalnesc cu femei distante sau evazive, rareori, mai repeta experienta intalnirii. Insa, cei care se intalnesc cu femei sociabile si tolerante cer o a doua intalnire cu mare drag.
Ce ne face atractivi fizic?
Asadar, importanta atractivitatii fizice este data de cel putin patru aspecte anterior prezentate: accesibilitatea potentialului partener de cuplu, increderea in sine a celui care alege, compatibilitatea perceputa si contextual social in care se relationeaza. De obicei, un cuplu este constituit din persoane cu acelasi grad de atractivitate fizica. In caz contrar, persoana mai putin frumoasa, are alte calitati atractive pentru celalalt care compenseaza deficitul de frumusete perceput. De exemplu, s-a constatat ca femeile frumoase si tinere se casatoresc cu barbati cu statut social mai ridicat decat al lor. Insa, frumusetea nu garanteaza un viitor mai bun sau o existenta mai fericita. Aceasta ipoteza este demonstrata de o cercetare care ne arata ca femeile care au fost considerate atrgatoare in timpul facultatii erau, dupa 20 de ani, mai putin fericite decat cele considerate atunci neatragatoare.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei