Avantajele consilierii online
Te simti singur, neajutorat, nelinistit sau confuz? Ai o multime de intrebari la care cauti raspunsuri ce par a fi de negasit? Ai nevoie de ajutor pentru a intelege ceea ce ti se intampla? Daca da, atunci ai posibilitatea de a apela la ajutor de specialitate.
Prin consiliere psihologica poti capata raspunsuri, poti intelege ce te-a determinat sa reactionezi sau sa actionezi intr-un fel sau altul si viata ta poate capata din nou sens. Astfel, clarificandu-ti unele nelamuriri iti poti oferi minunata sansa de a te cunoaste mai bine, de a te accepta mai usor si de a te dezvolta armonios. Daca nu te simti in largul tau sa vorbesti fata in fata cu cineva despre problemele tale, esti putin mai timid sau nu ai timp sa vii la cabinetul de consiliere psihologica, atunci poti apela la serviciile de consiliere online.
Avantajele consilierii online sunt:
- Consilierea are loc aici si acum.
- Persoanele care au dificultati de deplasare nu este nevoie sa iasa din casa.
- Aveti posibilitatea de a beneficia de aceste servicii de oriunde, de acasa, de la serviciu.
- Cei care locuiesc in strainatate si nu cunosc limba acelei tari, acest tip de consiliere psihologica le este cel mai la indemana.
- Este forma de consiliere cea mai facila pentru cei aflati in zone de calamitate, izolate sau de conflict.
- Lejeritatea programului prin nemodificarea acestuia pentru a fi prezent saptamanal la sedinta cu consilierul psihologic.
- Consilierea psihologica online presupune depunerea unui efort mult mai mic decat in cazul consilierii psihologice traditionale.
- Aveti posibilitatea tinerii unui jurnal al discutiilor online care va poate ajuta sa meditati mai profund asupra relatiei cu dumneavoastra insiva in cadrul demersului terapeutic.
- Pentru unele persoane, exprimarea in scris este mai usoara decat cea verbala intr-o relatie directa cu un consilier.
- Beneficiati de intimitate, adica de respect, incredere, acceptare si intelegere fata de dumneavoastra insiva ca persoane unice si speciale.
Exista si dezavantaje?
- Dezavantajul cel mai important este oferit de lipsa relatiei directe cu consilierul care, prin natura sa, este vindecatoare si educativa.
- Implicarea clientului este mult mai redusa decat in cazul consilierii psihologice obisnuite in cadrul unui cabinet, ceea ce face ca procesul de vindecare sa se desfasoare pe un palier mai de suprafata.
- In cazul unor probleme personale psihologice profunde, acest tip de consiliere este inadecvat, impunandu-se apelarea la serviciile de consiliere psihologica traditionala sau de psihoterapie.
Termeni si conditii ale accesarii serviciilor online de consiliere
Pentru a beneficia de consilierea online, este necesar sa citesti si sa fii de acord cu termenii si conditiile de mai jos:
- Serviciile de consiliere psihologica online se adreseaza persoanelor de peste 18 ani. Pentru persoanele cu varsta mai mica de 18 ani, este necesar consimtamantul unui parinte sau al unui tutore legal.
- Confidentialitatea discutiilor online va este garantata. Exceptie face cazul in care este prezent un grad mare de risc de suicid sau de a rani pe altcineva.
- Datele personale (nume, telefon, email, adresa) nu vor fi facute publice niciunei firme, organizatii, site etc.
- Consilierea psihologica online nu poate inlocui serviciile psihoterapeutice. Daca te regasesti in urmatorul tablou simptomatologic: depresie profunda, intentii de suicid sau de a face rau cuiva, halucinatii, idei delirante etc., iti recomand sa apelezi la serviciile psihiatrice.
- Esti de acord ca, in situatii urgente de criza, sa apelezi la serviciile de specialitate din spitale sau clinici.
- Ai capacitatea de a intelege faptul ca, in timpul consilierii, atunci cand se abordeaza aspecte dificile pentru tine, pot aparea stari neplacute sau dureroase.
- Acest tip de serviciu nu ofera o evaluare clinica.
- Este necesar sa poti fi contactat telefonic.
- Problemele tehnice ce pot aparea (probleme cu calculatoarele, conexiunea la internet, erori de internet etc.) nu intra in responsabilitatea consilierului.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei