Avantajele relatiei la distanta
Fiecare dintre noi a avut la un moment dat o relatie la distanta. A mentine o astfel de relatie este mult mai complicat decat in cazul uneia obisnuite, fiind necesare eforturi deosebite din partea ambilor parteneri. Relatia la distanta este un adevarat test de rezistenta a sentimentelor dintre doua persoane. In timpurile moderne, tehnologia ii poate facilita succesul, insa nu il garanteaza.
Sa analizam un pic dezavantajele unei relatii la distanta:
Dezavantajele relatiilor la distanta sunt evidente
Persoanele care se iubesc isi simt lipsa, si acest dor permanent nu adauga nicidecum emotii pozitive rutinei zilnice. O alta problema consta in faptul ca in acest gen de relatii pot aparea frecvent manifestari de gelozie si anxietate. Este destul de dificil sa ai incredere in partenerul aflat, uneori, la mii de kilometrii distanta. Ideal ar fi ca partenerii sa nu se insele si sa aiba incredere deplina unul in celalalt, insa in realitate exista riscul ca unul sau ambii parteneri sa se implice in alte relatii cu persoane aflate in proximitate. Intr-o relatie la distanta partenerii petrec putin timp impreuna, ceea ce creste posibilitatea indepartarii emotionale a celor doi si a subrezirii relatiei. Cand cei doi parteneri se reunesc pentru a lua o decizie importanta, imaginea idilica pe care si-au construit-o de-a lungul timpului se poate dizolva, confruntandu-se cu realitatea nu tocmai magica a certurilor si discutiilor in contradictoriu.
Care sunt avantajele relatiei la distanta?
Mitul precum ca „relatiile la distanta se sting” nu are nicio demonstratie practica sau statistica.
Cuplurile in care partenerii se vad rar, de multe ori reusesc sa mentina pasiunea si prospetimea sentimentelor in relatie. Ei pretuiesc timpul petrecut impreuna, si se straduie sa-l consume intr-un mod cat mai romantic si diversificat cu putinta. De asemenea, persoanelor care sunt angrenate intr-o relatie la distanta le poate fi mult mai usor sa-si pastreze individualitatea. Ei pretuiesc independenta si din acest motiv beneficiaza de mai multe oportunitati de autorealizare.
Secretele unei relatii fericite la distanta:
- Bucuria comunicarii
Comunicati cu partenerul tau prin telefon, skype, viber, whatsapp sau e-mail. Incercati sa va impartasiti nu doar noutati importante ci povestiti pana si cele mai neinsemnate amanunte, ca si cum ati fi unul langa altul.
- Sentimentul unitatii
Este extrem de important sa dezvoltati anumite ritualuri commune, atat romantice, tandre cat si unele amuzante si de a tinde sa mentineti sentimentul de „noi”, senzatia ca sunteti un tot unitary.
- Certati-va productiv
Multe cupluri care se vad doar in week-enduri sau si mai rar de atat evita sa consume putinul timp pe care il au la dispozitie pentru certuri si discutii. Certurile insa sunt importante pentru orice tip de relatie, mai ales pentru relatiile la distanta. Evitati confruntarea directa si incercati sa indreptati disputa spre o directie constructiva. Conflictele trebuie solutionate, altfel riscati ca acestea sa escaladeze si sa degenereze in conflicte directe si acumulari de nemultumiri, pe principiul bulgarelui de zapada. Disputele constructive pot face relatia voastra mai senina si mai solida.
- Visati impreuna
Discutati impreuna cu partenerul viitorul comun, faceti-va impreuna planuri de viitor. Relatiile la distanta au nevoie de perspective, altfel mai devreme sau mai tarziu unul dintre voi isi va pune intrebarea “Are rost sa continuam oare aceasta relatie?”.
- Pentru a pastra o relatie la distanta ambii parteneri trebuie sa depuna eforturi insemnate. Incercati sa ganditi pozitiv, sa vedeti doar aspectele luminoase ale situatiei create.
In general, conceptul de relatie la distanta nu se potriveste oricui. Daca ai nevoie ca de aer in fiecare seara de sarutul de noapte buna, relatiile la distanta foarte putin probabil sa ti se potriveasca. In schimb daca pui pret pe libertate si independenta, romantism si explozii de sentimente stinse, atunci orice distanta pentru tine va fi doar un stimul, si nu o piedica!
Text: Psiholog Dana Comanescu