Avantajele si dezavantajele metodelor locale de contraceptie feminine
Metodele de contraceptie locale reprezinta modalitatea prin care se poate preveni conceperea unei sarcini nedorite de cuplu. Aceste metode utilizeaza dispozitive intrauterine care elibereaza local si treptat substante active cu rol anticonceptional. In functie de modalitatea de actiune a dispozitevelor locale de contraceptie putem avea dispozitive ce pot avea actiune locala prin producerea unor modificari ale mediului la nivelul uterului sau la nivelul colului uterin. Totodata aici putem include si dipozitivele cu actiune locala ce pot preveni conceptia prin simplul rol de bariera pe care il exercita acestea asupra proceselor fiziologice specifice conceptiei.
Avantajele contraceptivelor
In cazul utilizarii dispozitivelor intrauterine ce au actiune locala si opresc conceperea unei sarcini cu ajutorul substantelor active de natura chimica sau biologica (hormonala) putem spune ca principalele avantaje constau in confortul fizic al pacientei in utilizarea unor astfel de tehnici, rata extrem de scazuta a esecului metodei in contraceptie si preventia unei sarcini, posibilitatea de a fi adaugate diverse substante active cu rol antibiotic spre exemplu care pot trata la nivel local anumite patologii cu caracter local.
Principalele avantaje ale contraceptiei locale:
● fara riscuri medicale;
● se pot gasi la orice farmacie fiind ieftine si usor de procurat;
● protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
● protectie impotriva cancerului de col uterin;
● daca sunt folosite corect au eficienta crescuta;
● barbatul este implicat direct in decizia de aplicare a contraceptiei;
● mirosul postcoital este absent;
● s-a inregistrat cresterea satisfactiei sexuale la femeie, datorita prelungirii contactului sexual.
Dezavantajele contraceptivelor
Evident ca abordarea acestui tip de metoda prezinta si dezavantaje in sensul ca substantele cu rol spermicid sunt absorbite la nivel sistemic si pot produce anumite efecte secundare sau riscuri in dezvoltarea sau complicarea anumitor patologii mai ales daca pacienta prezinta in antecedente diverse boli.
In cazul in care pacienta doreste sa abordeze mijloace contraceptive cu rol de bariera, pacienta trebuie aiba in vedere eventualele riscuri ce se pot instala pe perioada utilizarii unor astfel de dispozitive. Au fost raportate cazuri in care diafragma, capisonul, steriletul sau orice alt tip de dispozitiv intrauterin cu actiune locala, au fost un real esec din cauza faptului ca pacienta a prezentat anumite anomalii de arhitectura anatomica la nivelul locului de implantare sau existentei unor defecte de fabricatie a acestor dispozitive. De asemenea au fost raportate cazuri in care organismul pacientei nu a acceptat dupa o perioada de timp prezenta acestui tip de dispozitive fapt ce a condus in timp la declansarea unui raspun imun cu caracter local sau a unor inflamatii sau infectii locale in cazuri nemonitorizate clinic de catre medicul ginecolog. De asemenea varsta pacientelor care decid utilizarea acestui tip de dispozitiv constituie un criteriu esential in existenta unui posibil esec terapeutic si conceperea unei sarcini contrar dorintei pacientei.
Principalele dezavantaje ale contraceptiei locale:
● actul sexual trebuie intrerupt dupa erectiei pentru aplicarea condomului;
● poate fi considerata o bariera atat de ordin fizic, cat si psihic;
● scade calitatea sexuala la barbat;
● se poate rupe usor;
● este o metoda greu tolerata de barbati pe o perioada lunga de timp.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie