Avantajul de a fi mamă la o vârstă înaintată: trăiești mai mult!
Independență și succes, acestea sunt prioritățile după care femeile se ghidează! Nu mai este nicio noutate faptul că, femeile moderne își doresc să facă carieră și mai apoi să devină soții și mame. Ceea ce nu este deloc rău! Există și descoperiri uimitoare făcute de cercetători în acest sens!
Într-un studiu publicat în ”American Journal of Public Health”, oamenii de știință din cadrul Universității San Diego din California sugerează că femeile care devin mame pentru prima dată la o vârstă înaintată au o speranță mai mare de viață. În studiul realizat pe mai mult de 28 000 de femei, cercetătorii au descoperit că amânarea sarcinii este asociată cu o viață mai lungă. Dintre femeile care au participat la studiu, 54% au ajuns la vârsta de 90 de ani.
Femeile care au născut pentru prima dată după vârsta de 25 de ani au cu 11% mai multe șanse să trăiască până la vârsta de 90 de ani
Oamenii de știință ne arată că vârsta nu este dușmanul aprig al femeilor care vor să întârzie momentul unei sarcini, iar femeile care vor să devină mame după 30 de ani pot fi avantajate.
„Studiile anterioare au analizat unele evenimente de reproducere și relația lor cu moartea, dar nu și cu longevitatea în sine”, spune dr. Aladdin Shadyab, cel care a condus echipa de cercetare. “Studiul nostru este primul care analizează vârsta la prima naștere și paritatea (numărul de copii) în raport cu supraviețuirea până la o vârstă foarte avansată”. În același timp, dr Shadyab atrage atenția spunând că nu încurajează femeile să amâne momentul sarcinii, ci doar relevă rezultatele unui studiu absolut uimitor. “Pentru femeile care aleg să aibă copii mai târziu, constatările noastre ar trebui să fie liniștitoare. Descoperirile făcute, cu siguranță nu sugerează că femeile ar trebui să întârzie sarcina. A avea copii la o vârstă înaintată asociază multe riscuri pentru sănătate atât pentru mamă, cât și pentru copil. Dar ele oferă o baza pentru cercetări viitoare, pentru a analiza cât de importante sunt evenimentele de reproducere pentru femeile în vârstă și longevitate. Descoperirile noastre pot ajuta la identificarea țintelor pentru viitoarele intervenții de sănătate publică în rândul femeilor în stadiile de pre-concepție și planificare familială, astfel încât acestea să-și îmbunătățească îmbătrânirea sănătoasă pe termen lung.”