Avortul hormonal: ce este şi care sunt cauzele

Avortul hormonal este acel tip de avort produs cu ajutorul tratamentelor cu hormoni, caz în care se încadrează și metodele contraceptive orale, și se mai numește și avort medicamentos sau avort chimic. Acesta poate fi indus sau spontan. Literatura de specialitate evită să își însușească termenul de avort hormonal ca fiind provocat de pastilele contraceptive, deoarece acesta ar avea loc în primele 10-14 zile de viață ale embrionului deci, practic, înainte ca acesta să se implanteze în uter.
Pentru că ştim că iţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Cauzele care conduc la avort hormonal
În ultimii ani tot mai multe studii au demonstrat că între pilulele contraceptive și avortul spontan ar exista o oarecare legătură. Acestea, pe baza hormonilor, nu permit dezvoltarea unui embrion, cu alte cuvinte, previn ovulația, îngroașă mucoasa pentru a defavoriza fertilizarea și subțiază căptușeală, astfel încât implantarea ovulului fecundat să nu se poată realiza. Dacă în acest moment se întâmplă totuși ca sarcina să apară, șansele sunt minime, dar nu inexistente, continuarea tratamentului hormonal provoacă avortul medicamentos. Pe de altă parte, cu ajutorul medicului ginecolog, avortul hormonal poate fi indus cu medicamente ce au în componenţă hormoni, astfel evitându-se apariția unei sarcini nedorite. În cazuri rare, chiar dacă sarcina este dorită, avortul hormonal poate fi declanșat de anumite medicamente sau de posibile afecțiuni preexistente.
Prevenirea avortului hormonal
Femeile care își doresc să rămână însărcinate trebuie să fie monitorizate de un medic ginecolog înainte, cu atât mai mult cu cât acestea au folosit metode contraceptive orale, chiar dacă este vorba de pastila de a două zi, deoarece acestea pot provoca dezechilibre hormonale de natură să afecteze sarcina. Acesta este și motivul pentru care, dacă o femeie își dorește să rămână însărcinată, trebuie să întrerupă metodele contraceptive orale cu cel puțin un an înainte de sarcină. Pe de altă parte, pentru a evita un posibil avort hormonal, este recomandat ca anticoncepționalele sau orice altă metodă de evitare a unei sarcini nedorite cu ajutorul metodelor de contracepție pe bază de hormoni, să fie administrată doar sub îndrumarea medicului ginecolog.
Citeste si Avorturi spontane repetate? Iata cum le previi!