Avortul si consecintele lui
Termenul “avort” defineste terminarea unei sarcini prin eliminarea din uter a unui produs de conceptie neviabil; avortul poate sa apara in mod spontan, si se numeste pierdere de sarcina (avort spontan), sau poate fi indus intentionat. Terminarea sarcinii cand produsul de conceptie este viabil se numeste intrerupere intarziata a unei sarcini. Termenul “avort” se refera la terminarea indusa a unei sarcini, iar tehnica realizarii lui in medicina moderna cuprinde atat utilizarea unor medicamente, cat si proceduri chirurgicale.
In societatile dezvoltate, exista o legiferare a intreruperii de sarcina si se presupune ca, efectuat in conditiile legii, avortul se numara printre cele mai sigure proceduri medicale invazive. Cu toate acestea, in caz de patologie materna asociata (boli cardiace, tulburari ale coagularii sangelui) sau in caz de alte riscuri presupuse, se recomanda spitalizarea. La nivel global, se numara anual 47.000 decese materne si 5 milioane de spitalizari. De-a lungul istoriei, avortul a fost considerat imoral si ilegal in mai multe tari, religii, etnii. Cei care militeaza impotriva avortului sustin faptul ca embrionul este o fiinta umana cu dreptul la viata, asupra careia nimeni nu are puterea de a decide si deci avortul se poate considera omucidere.
Ce trebuie sa stii inainte de a face avort
In vederea efectuarii unui avort este necesar a se stabili corect varsta sarcinii (varsta gestationala). Acest lucru se realizeaza prin corelarea datei ultimei menstruatii cu masurarea ecografica a sacului gestational si a embrionului. De asemenea, examinarea ecografica poate stabili un diagnostic si in caz de sarcina ectopica (extrauterina) sau sarcina molara (formatiune tumorala ce apare in urma degenerarii vilozitatilor coriale ale placentei), afectiuni ce se asociaza cu o intarziere menstruala (amenoree) si test de sarcina pozitiv.
Ce complicatii pot aparea dupa avort?
Cea mai frecventa complicatie ce apare dupa efectuarea unui avort este endometrita (infectie la nivelul cavitatii uterine), pana la 20% din paciente prezentand simptomatologie sugestiva pentru endometrita postabortum. Infectia se poate generaliza daca este netratata, putandu-se ajunge la sepsis (septicemie) si chiar deces. De aceea, se recomanda in practica curenta asocierea unui tratament antibiotic pentru a preveni infectia de la nivelul uterului, infectie ce, in timp, poate determina chiar si infertilitate de cauza uterina (incapacitatea uterului de a implanta sarcina). Pentru realizarea intreruperii sarcinii (evacuarea uterului) este nevoie a se crea un canal de comunicare intre exterior si uter, prin dilatarea canalului cervical (adica a colului uterin), utilizand cel mai frecvent dilatatoare rigide, numite Hegare; dilatarea se face progresiv, pana la nivelul la care se poate introduce instrumentarul utilizat pana la nivelul uterului (chiureta, aspirator). Manevra practic deschide cavitatea uterina, comunicand cu mediul extern, crescand riscul de infectie. Alt risc important ar fi acela de traumatizare a colului uterin; in caz de avorturi repetate, in timp, poate sa apara stenoza (blocarea) canalului cervical; ceea ce face dificil un viitor avort (apare riscul de perforare a colului uterin) si, de asemenea, poate face imposibila obtinerea unei sarcini (spermatozoidul nu mai ajunge sa fecundeze ovulul, stiut fiind faptul ca fecundatia are loc la nivelul trompei uterine si este nevoie ca spermatozoidul sa patrunda prin colul uterin si sa strabata cavitatea uterina, intalnind ovulul la nivelul trompei).
Tehnica chiuretajului
Tehnica chiuretajului uterin presupune utilizarea instrumentelor chirurgicale in vederea evacuarii continutului uterului; riscul cel mai mare in acest timp al interventiei este acela de perforare a peretului uterin, cu aparitia sangerarii la nivelul cavitatii peritoneale (in abdomen si pelvis); daca este vorba de o sangerare masiva, se poate ajunge pana la eliminarea chirurgicala a uterului (histerectomie ce se efectueaza in vederea opririi sangerarii) si chiar si moartea pacientei, daca apar anomalii ale coagularii sangelui ce nu pot fi corectate. Desi tehnica presupune si utilizarea aspiratiei evacuatorii a cavitatii uterine, este necesar intotdeauna un control instrumental al cavitatii, deci chiuretarea pentru a ne asigura ca sarcina a fost in totalitate evacuata din uter.
O alta complicatie ce poate aparea este retentia produsului de conceptie la nivelul uterului, ceea ce necesita reinterventia sau interventia chirurgicala la nivelul uterului (histerotomie, precum o operatie cezariana) pentru a elimina produsul de conceptie retinut. Avorturile repetate pot duce in timp la aparitia asa-numitei sinechii uterine, adica o aderenta anormala a peretilor uterului, care nu mai formeaza o cavitate viabila pentru implantarea unei sarcini.
De mentionat ar fi si riscurile pe care le presupune anestezia, fie ea locala, sau generala, si de asemenea, in cazul femeilor cu Rh negativ (si partener cu Rh pozitiv) este necesara vaccinarea cu Imunoglobulina anti D postinterventional, pentru a evita aparitia incompatibilitatii de Rh la o viitoare sarcina.
Text: Dr. Laura Mustata, Medic rezident obstetrica-ginecologie