Avortul terapeutic
Avortul terapeutic semnifica terminarea sarcinii inaintea viabilitatii fetale din cauza unor probleme medicale. Optiunea avortului terapeutic apare in momentul in care continuarea sarcinii provoaca complicatii materne grave, viata pacientei este pusa in pericol sau in cazul in care testele prenatale arata ca embrionul prezinta malformatii severe incompatibile cu viata. Majoritatea avorturilor terapeutice au loc pana in 13 saptamani de sarcina, de obicei in urma diagnosticarii unor sindroame genetice cu ocazia efectuarii bitestului si a ecografiei de trimestrul I. Un alt moment important in urma caruia se poate face avortul terapeutic este ecografia morfologica de trimestrul II, moment in care se pot diagnostica malformatii importante. Dupa 24 de saptamani, avorturile sunt extrem de rare, cu o rata de complicatii mai mare, si limitate ca indicatie la amenintarea vietii pacientei.
Indicatiile avortului terapeutic
Indicatiile luate in considerare pentru efectuarea unui avort terapeutic pot fi impartite in doua categorii: probleme de dezvoltare fetala si complicatii materne asociate sarcinii. Procesul de embriogeneza este constituit din etape complexe, in care si cele mai mici erori aparute pot genera efecte severe cu repercusiuni grave. Nu toate afectiunile au potential fatal, insa fiecare caz va fi analizat si parintii vor fi consiliati in consecinta. In cazul depistarii unor afectiuni cunoscute a fi incompatibile cu viata sau care afecteaza sever dezvoltarea ulterioara a produsului de conceptie, pacientei ii va fi expusa posibilitatea terminarii terapeutice a sarcinii.
Probleme de dezvoltare fetala
Anencefalie – defect de dezvoltare al tubului neural din care se diferentiaza creierul si maduva spinarii. La embrionii cu anencefalie, creierul nu se dezvolta, iar calota craniana si chiar scalpul pot lipsi. Acesti produsi de conceptie pot ajunge uneori la termen si chiar se pot naste, insa functiile sunt limitate doar la reflexul de respiratie. De obicei, supravietuiesc cateva ore sau zile dupa nastere.
Anomalii cromozomiale
Hidrocefalie – acumulare de lichid cerebral spinal care nu poate fi drenat corespunzator. In functie de alte anomalii asociate, poate deveni incompatibila cu viata.
Sindrom Meckel Gruber – sindrom genetic rar, care include o varietate de malformatii: rinichi polichistici, polidactilie, malformatii pulmonare si hepatice. Acest sindrom este incompatibil cu viata.
Pentalogia lui Cantrell – afectiune genetica rara, incompatibila cu viata, care poate include omfalocel, hernie diafragmatica anterioara (defect intern muscular care permite organelor interne sa ascensioneze in cavitatea toracica), cord ectopic (inima se afla in afara corpului) si defecte intracardiace.
Agenezie renala – lipsa de dezvoltare bilaterala a rinichilor
Displazie Tanatoforica – malformatii scheletale severe incompatibile cu viata
Probleme materne
Ocazional, o sarcina poate aparea la paciente care au probleme medicale severe, iar continuarea sarcinii poate agrava boala de baza sau poate deveni chiar amenintatoare de viata. In aceasta categorie pot fi incluse bolile cardiace severe, functia renala compromisa, neoplasme care impun tratament imediat etc.
Rar, in cursul sarcinii, poate aparea preeclampsie severa refractara la tratament inaintea pragului de viabilitate fetala. Continuarea sarcinii poate deveni in acest caz amenintatoare de viata si, pentru binele matern, se impune terminarea sarcinii inainte de termen.
Metoda avortului terapeutic
Daca se impune terminarea sarcinii in primul trimestru, atunci se recurge la chiuretaj uterin, cu evacuarea continutului uterin. Cu cat creste varsta gestationala, cu atat cresc si complicatiile care pot aparea in urma unui avort terapeutic. In trimestrul doi, intreruperea sarcinii se poate face prin inducerea travaliului si nasterea fatului. Aceasta se face sub stricta supraveghere medicala in mediu spitalicesc.
Supraveghere
Indiferent de metoda de avort terapeutic folosita, pacienta va fi supravegheata pentru o perioada de timp. Este posibil sa-i fie prescrise antibiotice profilactic; pacientelor cu Rh negativ li se va administra vaccinul antiRh. De asemenea, i se va explica pacientei necesitatea contraceptiei in perioada imediata postavort, pentru a permite organismului sa se refaca.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie