Avortul: unul dintre cele mai sensibile subiecte
Din pacate, sarcinile accidentale au devenit lucruri obisnuite intr-o era in care metodele anticonceptionale sunt la tot pasul. Sa avem curajul sa vorbim despre intreruperile de sarcina cand altii evita sa le mentioneze si femeilor inca le este teama sa le recunoasca, uneori chiar si in fata medicului!
Avorturile nu sunt de blamat, dar totusi… de evitat
Primul pas de parcurs este siguranta ca ai ramas insarcinata. Nu te precipita si nu lua in calcul doar rezultatul primului test de sarcina efectuat. Dupa cum probabil ai observat pe majoritatea testelor de sarcina, se recomanda efectuarea unui al doilea test, la un interval de trei zile, existand o probabilitate, chiar de este ea de una la mie, ca primul test sa fie gresit sau doar efectuat necorespunzator. Dupa efectuarea celui de-al doilea test, care la randul lui sa zicem ca a iesit tot pozitiv, trebuie sa iti acorzi un ragaz de cateva zile, maximum o saptamana in care sa iei in calcul toate riscurile la care te expui in mod constient.
Sa nu uitam ca un avort, indiferent de metoda chirurgicala prin care a fost facut, este o drama pentru orice femeie. In afara de riscurile privitoare la starea de sanatate, psihicul tau va fi cel mai afectat. Daca nu are cine sa te ajute cu un sfat macar, poti apela cu incredere la un cabinet de planning familial. Spre deosebire de perceptia generala, aici nu se dau sfaturi numai despre nastere si viata de familie fericita, ci si despre metode de preconceptie si intreruperi de sarcina. Asa vei avea macar o parere de specialist.
Pentru a lua decizia corecta, trebuie sa te gandesti la mai multi factori care iti influenteaza inevitabil viata: situatia familiala, argumentele de ordin religios, varsta, posibilitatile financiare de a intretine sau nu un copil si, nu in ultimul rand, sanatatea. Nu uita ca decizia trebuie sa iti apartina in totalitate, chiar daca este normal sa asculti sfaturile celor din jur. De asemenea, trebuie sa stii ca, indiferent care ar fi decizia, te va afecta toata viata.
Metodele de avort utilizate – de la clasic la neconvenional
Avortul farmaceutic poate fi facut pana in saptamana a noua. Mai intai, femeii i se administreaza hormonul mifepristone, care blocheaza cresterea sarcinii. Dupa 48 de ore, femeii i se introduce in vagin o doza de prostaglandina, care provoaca contractii si, automat, expulzarea fatului in urmatoarele 6 ore. La noi in tara aceasta metoda este putin utilizata din cauza costurilor relativ mari pe care le presupune. In majoritatea cazurilor, este o metoda sigura, rareori ajungandu-se la o aspiratie chirurgicala, numai in cazul in care resturile nu sunt complet eliminate si pot duce la o grava infectie.
Metoda aspiratiei este reprezentata de o procedura chirurgicala care se face numai sub efectul anesteziei sau al sedativelor. Sarcina poate fi de maximum 14 saptamani, dar cu cat sarcina este mai mare, cu atat creste riscul de a face complicatii. Este o procedura care dureaza pana in 30 de minute, iar pacienta iese in aceeasi zi din spital.
Chiuretajul este cel mai folosit procedeu medical de avort la noi in tara, totodata si cel mai riscant si dureros. Curatarea incompleta a uterului poate provoca dureri mari si sangerari abundente. Riscul de infectii este cel mai mare, la fel si probabilitatea ca cervixul sa fie ranit.
CE SPUN STUDIILE – Riscuri ale avortului de care nu ai aflat
Femeile care au facut o singura intrerupere de sarcina in trecut au cu 36% mai multe riscuri de a face un copil subdezvoltat (cu o greutate foarte mica la nastere) sau de a naste prematur, este concluzia unui studiu american recent. De asemenea, riscurile cresc odata cu numarul avorturilor facute, ajungand pana la 72%, dupa trei intreruperi repetate la un interval scurt de timp. De vina ar fi procesul de fortare a colului pentru a elimina fatul, in timp ce instinctul trupului este de a-l pastra, precum si traumele psihice la care femeia respectiva este supusa.
Un alt studiu, de data aceasta britanic, arata ca femeile cu mai multe avorturi efectuate au un risc crescut sa dezvolte afectiuni cardiovasculare in cursul vietii. Cercetatorii au studiat foaia de observatie a femeilor care au nascut in Scotia in perioada 1981-1985 precum si certificatele de deces si internarile din cauza bolilor cardiovasculare din perioada 1981-1999. Dupa ajustarea rezultatelor in functie si de alti factori de risc cardiovascular, cum sunt obezitatea si hipertensiunea arteriala, s-a constatat ca femeile care au facut un avort au un risc cu 50% mai mare sa dezvolte boli cardiovasculare fata de cele care nu au avut niciodata o intrerupere de sarcina.
Text: Gruia Adelina, medic specialist medicina de familie