Avorturi spontane repetate? Iată cum le previi!
Avortul reprezintă oprirea evoluției unei sarcini intrauterine cu eliminarea produsului de concepție lipsit de viabilitate, fiind cea mai frecventă complicație a sarcinii. Aproximativ la circa 40% dintre avorturile spontane nu li se poate decela etiologia. Cauzele cunoscute care duc la apariția avorturilor spontane sunt cele ovulare (50%-60%), cele materne sau paterne (15%) și cele mixte (25%-30%).
Menținerea sarcinii incipiente depinde de nivelul de progesteron secretat de corpul galben și de către trofoblast, încă din luna a două de sarcină, o producție insuficientă de la acest nivel, o captare sau o utilizare defectuoasă a acestuia de către endometru, poate genera avort înainte de 10 săptămâni. Hormonul luteinizant în condițiile unor niveluri anormale poate afecta direct dezvoltarea oului sau poate interveni indirect prin creșterea secretiei de testosteron, astfel fiind și el implicat în determinismul avortului spontan.
Pentru că ştim că îti dorești tot ce este mai bun și vrei să fii mereu la curent cu informații practice despre sănătatea ta și a copilului tău, Farmaciştii Catena îti recomandă cardul Mama și Copilul care îti oferă posibilitatea de a achiziționa suplimente, dermatocosmetice și parafarmaceutice, cu până la 25% REDUCERE, atât pentru mămici, cât și pentru femeile care se pregătesc să ramână însarcinate. În plus, posesoarele cardului se pot bucura de broșura Mama și Copilul, publicație editată de Tonică Group și oferită gratuit.
Nu sunt disponibile suficiente informații despre implicarea factorilor paterni în etiologia avortului spontan. Trebuie menționate însă ca și observații importante prezența translocatiilor cromozomiale din spermatozoizi ce pot duce la zigoti cu material cromozomial modificat.
Se consideră că 85% dintre avorturile spontane se produc în primul trimestru de sarcină și că, după o primă sarcină terminată cu un avort, riscul de avort la următoarea sarcină este cu 25% mai mare, după două avorturi riscul crește până la 35 % iar după 3 avorturi repetate se poate ajunge la 35-40% rată de risc. Se estimează că frecvența avortului diagnosticat clinic variază de la aproximativ 12% la femeile sub 20 ani și până la 25% pentru cele de peste 40 ani.
Cum poți să previi avorturile spontane?
O profilaxie eficientă începe cu depistarea tuturor factorilor de risc ai avorturilor spontane și tratamentul preconceptional corespunzător și specific, atunci când acest lucru este posibil.
Aanalize recomandate:
• examene bacteriologice (culturi cervicale, secreție vaginală);
• dozarea timpului parțial de activare a tromboplastinei;
• stabilirea profilului genetic al cuplului (cariotipul partenerilor) și în cazul avortului repetat se realizează analiza cariotipului din produsul de concepție sau cel obținut prin biopsie de vilozități coriale;
• corectarea dezechilibrelor hormonale, a deficiențelor luteale, a hiperandrogenemiilor;
• histerosalpingografie, histeroscopie, laparoscopie și eventual corectarea anomaliilor genitale diagnosticate (rezecții a sinechiilor endouterine sau a septurilor, excizia focarelor de endometrioză);
• tratamentul chirurgical al unei eventuale incompetente cervico-istmice (se efectuează între 13-18 săptămâni de sarcină);
• stimularea troficității uterine prin tratament local cu estrogeni;
• tratamentul diverselor boli materne sau paterne cu posibile implicații în apariția avortului spontan;
• terapii imunologice;
• profilaxia izoimunizarii Rh.