Baia impreuna cu copilul – DA sau NU
Baia copilului este un element important al rutinei sale inca din primele zile. Unii parinti prefera sa faca baie impreuna cu copiii pentru a creste intimitatea si contactul intre ei doi si, de asemenea, pentru a avea un control mai mare asupra lor (sa evite alunecarile, lovirile etc.). Altii, dimpotriva, considera ca e mai adecvat sa nu faca baie alaturi de copil din motive de igiena, de siguranta si datorita aspectelor legate de intimitate. Cu siguranta, fiecare parinte doreste sa faca ceea ce e mai bine pentru copil. Dar cum informatiile sunt foarte variate, uneori este greu sa iei o decizie.
Baia impreuna cu copilul – aspecte medicale
Desi multi parinti sunt ingrijorati cu privire la igiena bebelusului si la sanatatea acestuia in cazul in care fac baie impreuna, se pare ca, daca nu exista anumite boli de piele transmisibile, nu exista un pericol in ceea ce priveste sanatatea copilului. Medicii atrag atentia insa asupra faptului ca baita nu trebuie sa dureze foarte mult atunci cand copilul este mic, iar temperatura apei trebuie sa fie bine controlata, el fiind foarte sensibil.
Din punct de vedere al sigurantei, nu exista o regula care sa spuna daca micutul este mai in siguranta cand parintele este cu el in cada sau in afara cazii. Important este ca adultul sa fie foarte atent sa nu il scape sau sa-l loveasca pe bebelus. Pentru a evita alunecarea, se pot folosi manusi speciale din material textil. In ceea ce priveste contactul cu pielea parintelui – care, in general, e bine-venit − este mai recomandat ca acesta sa aiba loc atunci cand copilul este uscat, pentru ca atunci pielea lui nu mai este atat de sensibila.
Baia impreuna cu copilul – aspecte psihologice
O dezvoltare armonioasa a atasamentului si afectivitatii copilului are nevoie de un contact bun cu parintii, in special cu mama. Acest contact se manifesta inclusiv prin interactiunea fizica. Bebelusul are nevoie sa ia contact cu pielea parintilor, sa le simta temperatura si pulsul. Acest gen de contact, care se intampla in timpul alaptarii, al imbratisarilor, al jocului si eventual si al baitei duce la intarirea legaturii emotionale dintre copil si parinte si la imbunatatirea relatiei dintre ei. De asemenea, ii creeaza copilului un sentiment de siguranta. In cazul baitei, mai ales la copiii putin mai mari, prezenta parintelui poate fi inclusiv un model. Parintele il poate invata cum sa se spele, cum sa se joace, care e pozitia adecvata, prin propriul exemplu si prin interventia directa. De asemenea, poate fi un bun moment de joaca.
Daca parintele nu se simte confortabil facand aceste lucruri, copilul va resimti aceasta tensiune si este posibil ca, in timp, sa asocieze baita cu un moment tensionat. Acest lucru este adevarat si invers: daca parintele este anxios cand nu este cu bebelusul in baita pentru ca are impresia ca nu poate avea grija de el, copilul va percepe baia ca pe ceva periculos. Este important ca parintii sa tina cont si de nevoile lor in aceasta situatie. Avand in vedere ca, din punct de vedere medical, nu exista contraindicatii, cel mai important este ca parintele sa fie linistit si sa se simta confortabil pentru a-i putea transmite si bebelusului aceste stari.
Cand nu mai facem baie impreuna cu copilul
Pe masura ce creste, copilul devine din ce in ce mai independent si are nevoie si de mai multa intimitate si autonomie. Acest lucru este valabil si in cazul baitei. In momentul in care copilul se descurca singur, el trebuie lasat sa faca lucrurile independent. De exemplu, daca poate sa se spele cu sapun, dar nu si cu sampon inca, il vom ajuta doar in ceea ce priveste samponarea. In momentul in care ne-am asigurat ca poate face tot procesul singur, este bine sa nu il mai asistam. Prezenta parintelui chiar in baita poate avea loc pana in momentul in care copilul devine constient de notiunea de nuditate si o asociaza cu ceva intim. Putem observa acest lucru daca incepe sa se ascunda sau sa fereasca privirea. Atunci, cu siguranta e cazul sa nu mai faceti baie impreuna.
Un moment cheie este in jurul varstei de 3-4 ani cand copilul devine mai constient de sine si de diferenta de gen. Atunci el poate incepe sa puna intrebari legate de diferentele sexuale. Parintii ii vor expune pe intelesul sau diferentele dintre baietei si fetite, avand mare grija sa nu creeze confuzie sau anxietate. Dupa aceasta varsta, este posibil ca micutul sa prezinte mult mai mult interes fata de corpul sau si al parintelui si situatia poate deveni stanjenitoare. Desi nu exista o varsta clara la care sa nu mai facem baie alaturi de copil, se recomanda ca pana la cel tarziu 5-6 ani acest comportament sa inceteze.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Psihoterapeut Ioana Bors