Balonarea in sarcina: cauze si remedii naturiste
Pentru a intelege ce inseamna senzatia de balonare trebuie sa stim de la inceput ca este o senzatie subiectiva deoarece la fel ca si senzatia de durere perceputa de organismul uman, ea nu poate fi cuantificate si masurata cu exactitate in urma unor proceduri de masurare standardizate.
Balonarea reprezinta senzatia de crestere in volum a abdomenului perceputa de catre paciente ca un disconfort secundar ingestiei de alimente sau nu. Daca aceasta senzatia este perceputa in perioada de sarcina trebuie sa stiti ca ea poate fi specifica si poate reprezenta un simptom mai ales daca este insotit si de senzatia de durere.
Cauze care duc la aparitia balonarii
Pentru a putea intelege implicatiile acestei stari in evolutia sarcinii trebuie sa intelegem cauzele ce genereaza aceasta manifestare clinica. In urma unor studii aprofundate s-a constatat ca senzatia de balonare poate fi secundara unui pranz bogat ( mese abundente), unei obstructii intestinale ( existenta unui volvulus intestinal, a unei constipatii etc.) De asemenea au fost raportate cazuri de senzatie de balonare si secundar unui sindrom de intestin iritabil ( intoleranta la gluten, amidon, etc.) sau secundar ingestiei de aer in timpul mesei ( aerofagie).
Trebuie sa amintim si faptul ca balonarea poate fi secundara si ingestiei de medicamente administrate ca si tratament in timpul tratarii unor patologii, fapt ce implica o discutie medicala ampla care sa puna in balanta raportul efect/beneficiu al tratamentelor respective administrate pe perioada sarcinii.
Remedii naturiste pentru balonare
Este bine stiut ca in perioada sarcinii este recomandat pe cat posibil evitarea tratamentelor fara prescriptie medicala ( in special automedicatia ) si chiar si abordarea unor tratamente naturiste, tratamente recunoscute pentru lipsa efectelor adverse.
Ca principale remedii naturiste pentru balonare este indicat sa utilizati in functie de cauza ce a generat balonarea diverse ceaiuri, tincturi, decocturi, uleiuri, arome, infuzii, cataplasme, tehnici de masaj, exercitii fizice, etc. Plante ca albastrelele, anasonul, angelica, anghinarea, busuiocul, chimenul, coada – soricelului, fenicul sunt indicate in tratarea acestei simptomatologii, dar in doze si cantitati recomandate doar sub supravegherea medicului care urmareste sarcina eliminandu-se in acest mod riscul de pierdere al produsului de conceptie (riscul de avort) secundar efectelor adverse ale ceaiurilor, tincturilor, decocturilor, uleiurilor, aromelor utilizate, infuziilor, cataplasme lor, etc.
In cazul in care se constata ca senzatia de balonare este secundara aerografiei sau ingestiei abundente de alimente pe timpul mesei nu se recomanda utilizarea remediilor naturiste pentru eliminarea acestui disconfort, ci doar se recomanda respectarea unei atitudini corecte pe timpul mesei care sa elimine riscul de a dezvolta secundar mesei senzatia de balonare. Putem deduce si recunoaste aceasta situatie daca senzatia de balonare este insotita si de prezenta eructatiilor sau daca senzatia de balonare ia sfarsit secundar acestora.
Citeste si Probleme gastrointestinale in sarcina
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie