Banii, motiv de cearta in cuplu
Un sondaj realizat de revista americana “Smart Money” arata ca aproximativ trei sferturi din cupluri au discutii in contradictoriu pe tema banilor cel putin o data pe saptamana. Cele mai frecvente motive ale acestor certuri sunt creditele bancare, cheltuielile unuia dintre parteneri pe cont propriu si catalogarea acestora ca fiind o risipa de bani din partea celuilalt partener, diversele investitii si economii, dar si compatibiliatatea financiara.
Cine cheltuieste mai mult?
Stiti vorba aceea: “contrariile se atrag”? Ei bine, aceasta este valabila si in ceea ce priveste gestionarea banilor. De regula, se intampla ca unul dintre parteneri sa fie mai cheltuitor iar celalalt mai econom. Astfel ca exista persoane care cred ca este mai important sa te bucuri de viata, de clipa prezenta si de banii de care dispui. Insa, exista si cealalta fata a monedei, adica persoane care valorizeaza mai mult siguranta materiala, gandindu-se la ce ar putea face pe viitor cu banii, decat satisfacerea placerilor imediate. Foarte rar se intampla ca ambii parteneri sa fie pe aceeasi lungime de unda si sa impartaseasca aceleasi valori.
Banii la comun!?
Dupa cum bine stim cu totii, in trecut, parintii nostri obisnuiau sa tina banii castigati de ambii la comun, de unde luau pentru cheltuielile casei. In prezent, tehnologia a avansat considerabil. Acum avem carduri. Chiar daca cei doi parteneri decid sa foloseasca banii de pe carduri la comun, adesea se intampla ca unul dintre ei sa se ocupe de achitarea facturilor cu cardul si, deci, sa ramana fara bani mai repede. Astfel ca se va trezi in ingrata postura de a-i cere celuilalt bani, ceea ce va conduce, in timp, la nemultumiri si reprosuri. De aici si polemica “cine castiga mai mult” vs “cine cheltuieste mai mult”.
Secretele financiare ale unui cuplu fericit
Fie ca vorbim despre cupluri cu venituri modice sau cu venituri mari, exista la un moment dat dificultati in ceea ce priveste impartirea banilor, de aceea, este necesar un set de reguli pentru modul in care sunt alocati banii. In principiu, ar trebui ca partenerii sa aloce in mod egal o suma de bani pentru cheltuielile casei si pentru creditele bancare, iar banii ramasi ar trebui sa le revina pentru cheltuielile personale. In acest fel vor evita discutiile si reprosurile pe seama banilor. In ceea ce priveste rezerva de economii, este important ca impreuna sa stabiliti de comun acord obiectivele acestor economii. Fie ca este vorba de renovarea locuintei, cumpararea unei masini sau alte investitii, este recomandat sa discutati in prealabil si sa stabiliti de comun acord daca aceste cheltuieli sunt sau nu indispensabile. Daca simti ca banii reprezinta o problema in relatia ta de cuplu, invita-ti partenerul la o discutie “financiara”, tocmai pentru a evita eventualele reprosuri care se nasc datorita motivelor financiare. Modul in care doi parteneri isi gestioneaza veniturile financiare le influenteaza relatia de cuplu mai mult decat credeam, de aici si veridicitatea expresiei “banii nu aduc fericirea dar o intretin”. Dragostea trece prin stomac! Mit sau adevar?
Citeste aici si alte motive pentru care cele mai multe cupluri ajung sa se desparta.
Text: Alexandra Lupu