Barbatii mint mai mult decat femeile
Dar minciunile femeilor sunt mai greu de demascat!
Cercetatorii de la Universitatea Massachusetts au desfasurat un studiu in urma caruia au constatat ca barbatii mint de 4-5 ori mai mult decat femeile. Un alt aspect prezentat este ca femeile care mint o fac intr-o maniera mai elaborata si mai dificil de demascat.
Oamenii de stiinta apreciaza ca sexul frumos este inzestrat de la natura cu o mai buna capacitate oratorica decat sexul tare. Alti specialisti considera ca femeile sunt mai abile decat barbatii in arta minciunii deoarece, de-a lungul timpului, dependenta de barbati le-a determinat sa le spuna ceea ce acestia doreau sa auda.
De ce mintim?
Multi dintre noi mintim pentru a proteja sentimentele partenerului de cuplu. Exista aspecte desprinse din viata care pot leza sufletul celuilalt sau il pot deranja. Tocmai de aceea tainuirea unor astfel de lucruri are ca scop principal evitarea unor potentiale conflicte in cuplu.
Avand in vedere ca femeile sunt sensibile si afectuoase ca prima lor natura, acestea vor fi mult mai atente in a alege ce anume sa-i impartaseasca partenerului si ce nu.
Un alt motiv pentru a minti, demn de luat in seama, este teama de a nu fi criticati. De obicei, femeile sunt mai critice. Acest lucru va conduce inevitabil la tendinta partenerului de cuplu de a minti.
Explicatia? Inca din copilarie invatam ca, pentru a nu ne certa parintii, trebuie sa ne ascundem greselile sau boroboatele savarsite. La fel se intampla mai tarziu la nivel de cuplu.
Dorinta de a da bine!
Vi s-a intamplat vreodata sa spuneti o minciuna doar pentru a da bine? Se pare ca barbatii sunt mai inclinati decat femeile catre acest comportament mincinos. Sigur ca toti avem dorinta de a-i impresiona pe cei din jur si de a ne construi o imagine pozitiva. Insa unii chiar exagereaza!
La inceputul relatiei de cuplu, barbatii mai cu seama au tendinta de a minti pentru a isi crea in fata femeii iubite o imagine cat mai minunata. Nevoia ce sta in spatele acestei atitudini consta in ascunderea slabiciunilor despre care cred ca ii vor arata ca fiind vulnerabili.
Micile minciuni, inofensive
Specialistii in domeniul psihologiei sustin ca, pentru a fi longeviva, o relatie de cuplu trebuie sa se bazeze pe sinceritate. Realitatea demonstreaza insa ca sinceritatea este un concept abstract cu sensuri diferite de la caz la caz.
Micile minciuni sunt considerate de cele mai multe cupluri ca fiind inofensive, in speta chiar folositoare pentru bunul mers al relatiei.
Daca, in timp, minciunelele se transforma in minciuni mai mari, mai profunde si mai puternice atunci situatia se schimba radical in rau. Exista riscul sa pierdem controlul asupra propriilor minciuni si implicit asupra propriei relatii de cuplu.
Astfel de minciuni saboteaza relatia prin crearea unui sentiment fals ca toate lucrurile sunt bune si frumoase in relatia de cuplu. Insa ceea ce noi credem ca este o relatie este doar un surogat de relatie.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei