Bebe invata sa comunice: semne pe care trebuie sa le stii
Multa lume cade in capcana necunoasterii si considera ca un bebelus incepe sa comunice abia cand incepe sa vorbeasca sau macar sa arate ce vrea, dar bebelusii comunica cu noi inca din prima secunda de cand s-au nascut.
Plansul este singura unealta pe care o au pentru a spune cand le e foame, somn, cald sau frig sau cand pur si simplu au nevoie de atingerea parintilor. Dupa un timp, parintii incep sa distinga inflexiuni in plansul lor, astfel incat le e usor sa diferentieze plansul de foame fata de orice alt fel de plans, pentru ca de cele mai multe ori, plansul de foame este aproape imposibil de consolat prin altceva, decat mancarea. In schimb, cu timpul, plansul ca unica metoda de comunicare, se transforma in gangurit, apoi in gesturi si usor, usor, incep sa se formeze mult asteptatele cuvinte.
Trebuie sa intelegem ca cei mici nu plang doar de foame, scutec plin sau durere.
Chiar daca de multe ori proaspetii parinti sunt exasperati de plansul aparent interminabil al celui mic, cu timpul, odata cu acomodarea bebelusului cu lumea extra uterina si chiar a acomodarii parintilor cu bebelusul, plansul nu mai pare fara rost, ci exprima clar nevoile celor mici. Din pacate inca exista parinti care considera ca trebuie sa il lase pe cel mic sa planga ca sa „isi faca plamani” sau ca sa nu se invete in bratele parintilor. Cum prima afirmatie este din punct de vedere medical, inexplicabila, a doua, din punct de vedere al specialistilor in educatia copiilor, este o mare greseala pentru dezvoltarea emotionala a copilului. 9 luni a fost continut, purtat si plimbat, iar brusc, fiind aruncat in lumea exterioara, i se reneaga chiar si cel mai fundamental drept al fiecarui om: sa simta ca e iubit, protejat si inteles. Lunile in care vrea numai in brate trec, iar parintele o sa tanjeasca dupa momentele de tandrete cu cel mic. Trebuie sa intelegem ca cei mici nu plang doar de foame, scutec plin sau durere. Plang din varii motive, iar bratele parintilor ofera confort de cele mai multe ori.
Pe la 4-5 luni, cei mici incep sa recunoasca clar chipurile parintilor, sa zambeasca cand le vad si, mai mult, incep sa gangureasca si sa se citeasca pe chipul lor bucuria de a-si vedea parintii. Deja de la varsta asta, parintii pot distinge clar cand le e somn, foame sau sunt plictisiti.
Intre 6 si 8 luni, copiii incep sa stea in sezut, iar odata cu etapa asta se deschid noi orizonturi in aria lor de explorare. Inceperea diversificarii ii aduce mai aproape de autonomie, iar joaca in sezut le da oportunitatea de a interactiona de la egal la egal cu parintii.
Dupa 10 luni, majoritatea copiilor incep sa foloseasca onomatopeele, sa se joace ‚cucu bau’, iar majoritatea incep chiar sa articuleze cuvinte scurte, sa faca ‚pa’ sau sa ‚ceara’ jucaria favorita.
Pana cand se stabilizeaza vocabularul celui mic, parintele are datoria de a-i vorbi cat mai corect din punct de vedere gramatical, sa evite pe cat posibil folosirea excesiva a diminutivelor si sa il corecteze pe cel mic cand pronunta gresit, insa cu mare atentie si diplomatie ca nu cumva sa il frustreze si sa refuze sa mai comunice.
Daca copilul de 3 ani nu vorbeste deloc, sau are dificultati in pronuntare, parintii trebuie sa apeleze la un psiholog sau logoped pentru a facilita comunicarea cu cel mic. De cele mai multe ori e vorba de frica de greseala, inoculata de parinti sau bunici prea grijulii, care au avut dendinta de a corecta brutal copilul. Cateva sedinte de logopedie ii vor ajuta si pe cei mici si pe cei mare sa invete sa comunice eficient si astfel sa elimine frustrarile si neintelegerile.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Plansul continuu la bebelusi – cauze si solutii
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic