Beneficii ale sarutului
Ce poate fi mai frumos si mai placut decat sarutul persoanei iubite? Nopti fierbinti, calatorii romantice, priviri pline de afectiune. Suntem constienti de euforia generata de sarutul pasional, dar nu si de avantajul lui asupra sanatatii noastre. Specialistii ne asigura insa ca sarutul nu inseamna doar placere, el este si extrem de benefic pentru organismul uman. Exista chiar o ramura a stiintei, denumita filematologie, care studiaza particularitatile psihologice si fiziologice ale sarutului. Cei care o studiaza au ajuns la o serie de concluzii extrem de interesante. Se pare ca saruturile influenteaza atat dispozitia emotionala a unei persoane, cat si starea de sanatate, avand efect terapeutic asupra anumitor afectiuni.
Care sunt cele mai importante beneficii ale sarutului?
- Reduce stresul
Conform cercetarilor, sarutul reprezinta un mijloc de reducere a nivelului stresului psihic. In urma unui experiment in care cuplurile de indragostiti s-au sarutat timp de 15 minute, nivelul de cortizol, hormonul stresului, a scazut in mod drastic, iar nivelul de serotonina a crescut. La grupul de cupluri care s-au tinut doar de mana nu s-a constatat o reducere la fel de mare a cortizolului, comparativ cu primul grup. Cei care intampina dificultati la munca sau in viata de zi cu zi ar trebui sa initieze un ritual al sarutului zilnic pentru reducerea anxietatii si cresterea sentimentului de liniste sufleteasca.
- Creste sentimentul de fericire
Saruturile sunt benefice atat pentru sanatate, cat si pentru imbunatatirea dispozitiei si pentru starea psihica in general. In timpul sarutului, in organism creste nivelul de endorfine, iar acesti hormoni sunt direct raspunzatori de buna dispozitie si starea de fericire. In afara de aceasta, creste si nivelul de oxitocina – „hormonul iubirii”. Chiar si 20 de secunde de sarutare de dimineata pot genera o atitudine pozitiva pentru intreaga zi.
- Intareste imunitatea organismului
Putini oameni stiu ca unul dintre beneficiile sarutului consta in intarirea sistemului imunitar. In timpul sarutului are loc un schimb reciproc de saliva, respectiv de bacterii. Sarcina sistemului imunitar este de a recunoaste bacteriile necunoscute si de a emite anticorpi care apara intregul organism de boli. Astfel, sistemul imunitar al corpului nostru se activeaza, protejandu-ne de numeroase afectiuni. Saruturile ne ajuta sa luptam cu diverse tipuri de afectiuni alergice, cum ar fi dermatita atopica. Este importanta actiunea sarutului asupra scaderii tensiunii arteriale, precum si a nivelului de colesterol din sange.
- Contribuie la mentinerea dintilor sanatosi
Dupa parerea stomatologilor, o profilaxie excelenta impotriva cariilor dentare este sarutul prelungit. In timpul sarutului, creste cantitatea de saliva din cavitatea bucala, iar aceasta are o actiune benefica asupra smaltului dentar. In acelasi timp, nivelul pH-ului din cavitatea bucala se regleaza, saliva continand o cantitate importanta de fosfati, calciu si antibiotice naturale care se produc in cantitati impresionante in timpul sarutului.
- Are actiune analgezica
In compozitia salivei umane este prezenta si proteina numita opiorfina, care are actiune de ameliorare durerii.
- Te ajuta sa slabesti
Cei care viseaza sa slabeasca ar trebui sa nu uite de utilitatea sarutului in lupta cu kilogramele in plus. In timpul sarutului se amplifica procesele metabolice si se ard calorii. O intalnire romantica cu saruturi asigura o ardere a aproximativ 10 calorii pe minut.
- Intarzie imbatranirea
In procesul sarutarii sunt pusi in miscare 30 de muschi faciali. Sarutandu-ne, noi, practic, efectuam o oarecare gimnastica a muschilor faciali, facandu-i mai elastici si, totodata, imbunatatind circulatia sangvina la nivelul subcutanat. Drept rezultat, tenul se indreapta, iar ridurile dispar vazand cu ochii. Aspectul estetic general al fetei se amelioreaza.
- Activeaza circulatia sangvina
Cand o persoana se saruta, pulsul creste pana la 108-110 batai pe minut; din acest motiv, sarutul reprezinta un mijloc foarte bun de imbunatatire a circulatiei sangvine. Toate acestea sunt benefice pentru sanatatea corpului uman in general. De asemenea, ajuta la oxigenarea celulelor creierului, imbunatatind activitatea mentala, capacitatea de concentrare si de memorare.
Cuplurile casatorite, care se saruta zilnic la despartire, au o speranta de viata mai mare cu aproape 5 ani fata de cele care nu practica acest ritual.
Text: Psiholog Dana Comanescu