Beneficiile masajului la bebelus
Masajul este incadrat ca tip de terapie complementara sau alternativa in ceea ce priveste ingrijirea nou-nascutilor si a bebelusilor. Indicatia de a masa bebelusul apare inca din antichitate in regiunea Indiei si a Asiei, ea facand parte pana in prezent din metodele traditionale de crestere a copiilor. In afara de aceste zone, Europa de Est a fost si ea adepta acestor tehnici, masajul intrand in atentia tarilor vestice de curand.
Cum masam copilul?
Nu se poate spune ca exista o tehnica bine stabilita pentru realizarea masajului la bebelus, dar exista anumite asa-numite indicii despre cum facem ca experienta sa fie cat mai placuta pentru ambele parti. In primul rand trebuie luate in considerare locul si momentul zilei. Orice spatiu linistit, curat, cu temperatura potrivita si dotat corespunzator (cu patut, masa de infasat, saltea) este propice pentru masajul bebelusului, iar in ceea ce priveste momentul zilei, este de preferat ca masajul sa se faca dupa baia zilnica a acestuia, unii preferand seara. Este bine ca baia si masajul sa fie facute la cel putin 45 de minute distanta fata de cea mai recenta masa pentru a nu antrena o varsatura. Revenind la tehnica, este vorba mai mult despre miscari improvizate, blande, line, care se treaca in revista intregul corp, inclusiv fata si capul, bebelusul fiind plasat atat pe spate, masandu-se ceafa, umerii, bratele, spatele, cat si pe burta in timpul masajului. Importante sunt si miscarile de flexie si extensie si de rotire a membrelor, asa-numita “gimnastica” a bebelusului. Exista idei si in legatura cu sensul in care se efectuaza miscarile in timpul masajului, cel mai adesea recomandandu-se miscarile dinspre trunchi catre extremitati, adica dinspre umeri care incheieturi, solduri catre talpi si piept care umeri. Pe masura ce bebelusul creste, fermitatea cu care se face masajul se ajusteaza si ea.
Masajul poate fi realizat cu ulei, crema de corp sau fara aplicarea unei substante pe piele. Daca alegeti uleiul, se poate opta intre tipuri de ulei alimentar, cum ar fi cel de samburi de struguri, floarea-soarelui sau masline, avand avantajul ca sunt comestibile, deci nontoxice in caz de ingestie accidentala, contin nutrienti pentru piele cum este vitamina E. Daca se utilizeaza ulei sintetic sau crema, este obligatoriu ca acestea sa faca parte dintr-o gama de produse special destinata uzului pediatric. Inainte de a folosi orice substanta pe piele, este bine sa o testati aplicand o cantitate mica si urmarind reactia pielii.
Care sunt beneficiile masajului la nou-nascut?
Masajul la nou-nascut si sugar este un subiect de interes continuu, numeroase studii derulandu-se cu scopul de a obtine date privind beneficiile dovedite ale acestuia. Din pacate, pana in prezent nu exista un consens sau date suficiente pentru a se putea formula o parere avizata in acest sens. Cu toate acestea, masajul contribuie in urmatoarele aspecte:
– Imbunatateste si consolideaza relatia parinte-copil
– Ajuta la reglarea ritmului circadian (zi-noapte)
– Promoveaza un somn mai bun
– Poate actiona asupra digestiei, circulatiei si sistemului imunitar
– Stimuleaza simturile bebelusului
– Poate ajuta nou-nascutii prematuri cat si pe cei nascuti la termen in ceea ce priveste cresterea in greutate, prin imbunatatirea functiilor metabolice, in paralel cu scaderea cantitatilor hormonilor de stres
– Mentine sanatatea pielii
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru