Beneficiile masajului perineal
Regiunea anatomica delimitata de orificiul vaginal si rect poarta denumirea de perineu, iar tesutul care se regaseste in aceasta zona sufera o serie de modificari de forma in timpul nasterii, secundare tensiunilor generate de momentul nasterii. Medicul ginecolog, pentru a se asigura ca nasterea va decurge normal, va recomanda, de regula, utilizarea anumitor tehnici de relaxare, tehnici de masaj, tehnici de kinetoterapie, dar si anumite exercitii fizice ce au drept rol mentinerea unui tonus adecvat al tesuturilor musculare din aceasta zona in vederea unei nasteri normale.
Tehnica masajului perineal
Dintre toate aceste tehnici, cea mai utilizata dintre ele in timpul nasterii este tehnica masajului perineal, deoarece restul tehnicilor presupune prezenta unui specialist, dar si faptul ca masajul perineal poate fi efectuat de medicul ginecolog care gestioneaza nasterea, deci, practic, nu exista eforturi financiare suplimentare.
Masajul perineal are un efect mai pronuntat daca, anterior nasterii, s-au efectuat sedinte care sa pregateasca psihologic gravida, aceste sedinte avand si rolul de a creste elasticitatea tesutului din aceasta zona, evitandu-se in acest fel interventiile chirurgicale de epiziotomie sau ruperea efectiva a acestui tesut, secundara tensiunilor exercitate asupra acestei portiuni anatomice in timpul nasterii. De regula, pentru o eficienta dovedita, se recomanda inceperea procedurilor de efectuare a masajului perineal dupa jumatatea lunii a opta de sarcina, nu mai mult de 3 zile pe saptamana, cu cel putin o zi pauza intre sedinte in primele doua saptamani, iar din luna a noua se recomanda, daca este posibil, efectuarea zilnica. Scopul aplicarii acestor tehnici de masaj este de a vasculariza zona, ceea ce conduce, implicit, la cresterea elasticitatii muschilor si a ligamentelor (se cunoaste impactul modificarilor hormonale asupra ligamentelor in timpul nasterii, masarea acestei zone permitand o mai buna vascularizare a zonei, deci, implicit, marirea efectelor hormonale asupra zonei).
Un alt beneficiu al masajului perineal efectuat anterior nasterii este acela de a obisnui pacienta cu noile senzatii (senzatii de intindere, senzatii de atingere in acea zona, senzatii de presiune etc.), cat si de a o pregati si sustine psihologic (medicul ginecolog in timpul sedintelor de masaj poate lega un dialog cu pacienta, in acest mod obtinandu-se o crestere a increderii – empatiei − de ambele parti). In timpul nasterii, masajul perineal are drept rezultat scaderea timpului alocat propriu-zis nasterii, deoarece gelurile/uleiurile/cremele folosite la masaj, pe langa efectul de relaxare al tesutului, au si rol de lubrifiere, ceea ce conduce, implicit, la eforturi mai mici din partea gravidei, mai ales daca sarcina este primipara sau gravida prezinta o constitutie deficitara.
Masajul perineal, dar si exercitiile Kegel, tehnica nasterii in apa sau tehnicile de relaxare, tehnicile de aromoterapie, tehnicile de hipnoza etc. conduc la un bun control asupra etapelor nasterii, ceea ce contribuie in mod clar la calitatea perceptiei asupra nasterii naturale, incurajand si determinand gravidele sa aleaga nasterea naturala in locul nasterii prin cezariana (este cunoscut faptul ca pacientele, din teama fata de durerile mai mult sau mai putin subiective si din necunoasterea riscurilor la care se expun atat ele, cat si fatul, doresc totusi nasterea prin cezariana).
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica-Ginecologie