Beneficiile sarcinii asupra organismului
Sarcina este o stare fiziologică și aduce cu ea numeroase beneficii asupra organismului femei. Aducerea pe lume a unui bebeluș este o experiență unică și implică o atenție deosebită. Sigur, femeia însărcinată doarme mai puțin și mai greu, are stări de greață sau varsă, corpul își schimbă înfățișarea, picioarele uneori se umflă, însă beneficiile sarcinii și maternității depășesc cu mult aceste disconforturi temporale.
Protecție împotriva cancerului de sân
Beneficiile sarcinii și alăptării sunt nenumărate, astfel că studiile arată că ambele pot să scadă riscul de cancer de sân. Datele actuale relatează că mai multe sarcini pun ovarul în repaus astfel că se limitează expunerea la estrogeni și progesteron. Acești doi hormoni sunt produși de ovare, iar stimularea lor poate determina creșterea riscului de apariție a cancerului de sân. Astfel că, alăptarea cât și sarcina determină niște modificări importante la nivelul celulelor mamare, făcându-le mai rezistente la transformarea în celule canceroase. Sarcina are un beneficiu împotriva cancerului de sân până la vârsta de 30 de ani, de aceea la femeile trecute de această vârstă sunt îndemnate să alăpteze cât mai mult, pentru a beneficia de protecție împotriva cancerului mamar.
Ameliorarea durerilor menstruale
Pe parcursul sarcinii, odată ce oul s-a implantat la nivelul peretelui uterin, femeia însărcinată nu mai prezintă menstruație. Studiile arată că femeile care aveau dureri intense în perioada menstruală, după naștere aceste dureri s-au ameliorat sau chiar au dispărut. Medicii nu sunt siguri de ce, dar femeile care au născut vaginal relatează o ameliorare mai importantă decât mamele care au născut prin operație cezariană.
Risc scăzut pentru alte tipuri de cancer
Scăderea riscului de apariție al cancerului la sân nu este singurul beneficiu, astfel că, schimbările hormonale care se produc în corpul mamei în timpul sarcinii și alăptării protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial. Însă nu trebuie să uităm că cele mai bune metode pentru reducerea cancerului rămân aceleași: evitarea fumatului atât activ cât și pasiv, o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, exerciții fizice efectuate în mod regulat și consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi.
Creșterea dorinței sexuale
În timpul sarcinii hormonii care se secretă sunt responsabili de unele simptome destul de neplăcute cum sunt: balonarea, arsurile la nivelul stomacului, unele erupții cutanate, părul facial în exces. Hormonii sexuali, testosteronul și estrogenul produși de copil și progesteronul pe care mama îl secretă pe parcursul sarcinii, ar putea să stimuleze dorința sexuală a acesteia.
În primul și în al doilea trimestru de sarcină fluxul de sânge suplimentar este pompat în regiunea pelvină făcând ca această zonă să fie mai sensibilă și femeia să ajună mai ușor la orgasm.
Scăderea riscului de scleroză multiplă
Scleroza multiplă este o boală care afectează celulele nervoase din creier și măduva spinării, iar specialiștii consideră că acest fenomen este în creștere. Apariția unui copil reduce riscul de a dezvolta această tulburare autoimună la jumătate din femei, potrivit unui studiu din Australia. Fiecare sarcină reprezintă și mai multă protecție, astfel că, mamele cu 5 sau mai mulți copii își reduc riscul cu până la 95%. Sistemul imunitar al unei gravide se adaptează pentru a evita o agresiune asupra bebelușului, iar experții consideră că această activitate imunitară mai mică, poate reduce inflamația care provoacă leziunile nervoase. După naștere unele celule ale copilului rămân în corpul mamei și pot menține activitatea sistemului imunitar și riscul scăzut de scleroză multiplă.
Inimă sănătoasă
Bolile cardiace sunt în zilele noastre un factor important care a dus la creșterea morbidității și mortalității la nivel mondial. Studiile actuale au arătat că femeile care sunt la menopauză și au alăptat au un risc scăzut să dezvolte accidente vasculare cerebrale, față de cele care nu au alăptat. Alăptarea unui singur bebeluș timp de cel puțin 6 luni poate reduce riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială sau diabet. Oxitocina care se eliberează în timpul alăptării poate avea chiar și proprietăți sănătoase pentru inimă.
Şi nu în ultimul rând, starea de bine
Sarcina reprezintă un cumul de emoții, de cele mai multe ori pozitive, astfel că, mama, face cunoștință cu al tip de iubire atunci când își ține bebelușul în brațe sau îl alăptează, totul se datorează hormonului oxitocină care joacă un rol important în această legătură.
Pentru a fi siguri că „puiul tău” primeşte cel mai bun start în viaţă, Farmaciştii Catena ţi-au pregătit o selecţie de suplimente alimentare care furnizează organismului nutrienţii necesari pentru o concepţie şi sarcină sănătoase! Mai multe detalii despre produse găsiţi AICI.
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate cu reduceri de până la 22%.