Beneficiile terapiei de cuplu asupra relatiilor
Cuplurile care au nevoie de ajutor specializat sunt acele cupluri in care tensiunea este una la un nivel extrem de ridicat. Vorbim, practic, despre cupluri care nu se simt in largul lor in relatia pe care o au, care au indoieli in ceea ce priveste increderea in celalalt, care se simt ingradite si lipsite de libertatea de a actiona conform personalitatii lor.
In cele mai multe cazuri, oamenii neaga ca ar avea dificultati de relationare in cuplu. Insa realitatea se prezinta cu totul altfel. Din pacate, suntem la ceva distanta fata de acest ideal, atat de visat si dorit de majoritatea cuplurilor. O alta fateta a monedei ne arata ca nu putine sunt persoanele care nu reusesc sa identifice corect problemele pe care le au.
De multe ori, o persoana care incearca sa-si ascunda problemele sale nu se poate feri de ochii fini observatori ai celorlalti. Pur si simplu, fata morocanoasa, trista, vocea dura, corpul tensionat tradeaza starea sa interioara tensionata. Exista, insa, si cazuri in care partenerii afiseaza o imagine agreabila a unui cuplu fericit si considera aceasta aparenta drept un succes personal. Daca fiecare partener ar fi disponibil sa fie sincer recunoscand problemele cu care se confrunta, sa doreasca sa imbunatateasca ceva si sa actioneze in aceasta directie, atunci ar exista sanse reale de insanatosire a relatiei de cuplu.
Beneficiile terapiei de cuplu asupra relatiilor
Angajarea in procesul de rezolvare a unei probleme de cuplu este de dorit sa se realizeze intr-o maniera responsabila si serioasa. Iubirea reala si profunda presupune efort, travaliu si munca. Recompensele vor fi pe masura efortului depus.
Un cuplu fericit emana autenticitate, onestitate si dragoste. Partenerii se uita unul la celalalt si nu unul prin celalalt sau in alte colturi din incapere. Fiecare se simte liber sa-i vorbeasca celuilalt despre nevoile, dorintele si sentimentele sale, fara teama de a fi culpabilizat sau respins.
In munca de terapie, scopul este sprijinirea clientilor in a-si rezolva problemele prin resurse proprii, prin modificarea atitudinilor, conceptiilor si comportamentelor manifestate in contexte existentiale de viata. Foarte importante sunt autoacceptarea prin explorarea de sine, constientizare si schimbare a perspectivei evaluative asupra problemelor de viata, cat si modificarea realista si pozitivarea imaginii de sine.
Astfel, terapeutul are rolul de a-l oglindi pe client in contextual situatiei cu care se confrunta si de a-l ajuta sa-si constientizeze propriile nevoi, asteptari si posibilitati de a face fata sau de a rezolva si depasi problemele personale, fara a-i sugera propriile explicatii.
Beneficiile unei terapii consta in posibilitatea cuplului de a nu ramane ancorat sau dependent de terapeut, ca urmare a deblocarii capacitatii sale de a-si gestiona si rezolva problema intr-un mod responsabil. Acest lucru presupune ca partenerii de cuplu asistati in procesul de terapie sa invete sa gaseasca solutii adecvate problemelor lor, sa-si asume consecintele, sa evite repetarea erorilor si, in caz de esec, sa aiba capacitatea de a se remotiva pentru o noua incercare de solutionare a problemelor, utilizandu-si toate disponibilitatile si neasteptand permanent o noua forma de ajutor.
Astfel, clientii invata sa se autoajute, acceptandu-si in acelasi timp limitele si solicitand sprijin numai atunci cand nu si-l pot oferi singuri, cu adevarat.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei