Beneficiul de a fi singur/a
„Am 29 de ani si sunt singur. In ciuda faptului ca am avut cateva relatii, toate s-au incheiat prost. Uneori ma intreb de ce sunt singur si cum sa gestionez aceasta situatie, in special in relatiile cu prietenii si familia.”
Anonim
Singuratatea, perceputa diferit in timp
Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu situatia de a fi singure, neimplicate intr-o relatie sentimentala. Astazi, mai mult ca in trecut, asteptarile inalte de la o relatie de cuplu si implicit de la partener fac ca frecventa despartirilor sa creasca indiscutabil.
Astfel ca singuratatea s-a instaurat ca o problema generala a oamenilor de pretutindeni.
Conform studiilor de specialitate, acest aspect al existentei umane este perceput in mod subiectiv de noi oamenii, in functie de istoria de viata si de experienta acumulata in timp. Persoanele care au suferit in copilarie un deficit afectiv din partea parintilor in special au simtit pe pielea lor, inca de timpuriu, gustul amar al abandonului. In plus, se pare ca la varsta adolescentei, nu dam atat de multa importanta faptului ca unii dintre noi sunt singuri. Insa, pe masura ce timpul trece si inaintam in varsta, incepem sa ne punem intrebari existentiale in ceea ce priveste propria singuratate sau a celorlalti. „Poate ceva este in neregula cu mine sau cu el/ea!”, „Poate nu merit sa fiu iubit/a!” sau „Poate nu sunt un partener/o partenera de viata potrivit/a pentru cineva!” sunt doar cateva credinte care pot rasuna in mintea noastra, in incercarea disperata de a gasi raspunsurile mult cautate.
Sugestii de imbunatatire a starii de spirit
Atunci cand trecem prin perioade de singuratate, este recomandat sa ne orientam atentia si energia pe aspecte ale vietii si personalitatii noastre care ne fac deosebita placere.
Un avantaj al singuratatii consta in faptul ca exista posibilitatea unei libertati sociale mai mari. De exemplu, poti iesi cu prietenii dragi si apropiati in oras, poti petrece mai mult timp cu familia, iti poti redescoperi hobby-urile sau pasiunile lasate candva in umbra. In esenta, ai sanasa de a te reconecta la tine insati, in toata autenticitatea de care te simti capabila.
Totodata, un alt aspect demn de luat in seama ar fi impunerea de limite celorlalti in ceea ce priveste interventia lor in viata noastra persoanala. De pilda, intrebari de genul: „Tu cand iti gasesti pe cineva?” pot contribui la aprofundarea tristetii si a starii depresive a celui sau celei in cauza. Este recomandat sa le comunicati ca aceasta stare de fapt a lucrurilor este una doar temporara si ca persoana potrivita o veti intalni la momentul potrivit, undeva in viitor. Este doar o chestiune de timp.
Gandirea pozitiva, un real ajutor in singuratate
Asa cum spuneam, singuratatea este doar o situatie temporara. Va invit sa priviti singuratatea ca pe oportunitate pe care v-o ofera viata, un fel de „oaza de liniste si meditatie” pentru a va intelege mai bine, pentru a afla cine sunteti cu adevarat si pentru a va regasi identitatea. Alegerea unui partener potrivit poate fi uneori o misiune dificila, mai ales daca nu stiti exact ce nevoi si asteptari aveti de la el. De regula, asteptarile inalte sau prea mici, pretentiile exagerate si lipsa de disponibilitate emotionala sau deschidere impiedica oamenii sa vada exact realitatea celuilalt.
Ar fi recomandat ca persoanele singure sa isi deschida sufletul si sa permita celuilalt sa le descopere personalitatea, calitatile si partile frumoase.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei