Blocajul sexual in sarcina
Vestea aparitiei unui bebelus intr-o familie, este de cele mai multe ori una fantastica pentru toti oamenii, dar fie ca a fost planificata sau nu sarcina, intotdeauna apar diverse griji nejustificate pana in acel moment. Una dintre cele mai frecvente discutii intr-un cuplu ce asteapta un bebelus este cea care priveste viata sexuala a partenerilor.
Desi majoritatea cuplurilor primesc unda verde in a intretine raporturi sexuale in timpul sarcinii, de multe ori, unul dintre parteneri, de cele mai multe ori femeia, are retineri si temeri in a mentine o viata sexuala activa. Furtuna hormonala in care se trezeste femeia insarcinata o poate face pe aceasta sa fie extrem de dornica de sex sau, in cealalta extrema, cu un libidou extrem de scazut, in ambele situatii, o buna comunicare cu partenerul este solutia in a depasi aceste etape normale in sarcina.
In primul rand, trebuie ca ambii parteneri sa inteleaga ca sexul are multiple beneficii pentru viata de cuplu: detensioneaza, relaxeaza, creste nivelul de intimitate dintre cei doi, ajuta la dezvoltarea relatiei. De asemenea, atat viitoarea mamica cat si viitorul tatic trebuie sa inteleaga ca sarcina nu reprezinta o boala, ci o etapa normala prin care trece corpul femeiesc, corp care este perfect inzestrat de mama natura sa faca fata cu brio acestei provocari.
In al doilea rand, lipsa activitatii sexuale duce la frustrare, distantare, pot aparea reprosurile si comunicarea poate deveni deficitara, mai ales daca nu este nicio restrictie medicala care cumva sa justifice abstinenta.
Frica de a nu face rau bebelusului
Pentru doi adulti care inteleg cum este structurat corpul femeii, aceasta frica nici nu este in discutie. Penisul barbatului nu are cum sa ajunga la copil. Frica aceasta este oarecum cauzata de lipsa de cunostinte minime despre anatomie. Daca totusi barbatul este acela care are un blocaj si evita contactul sexual cu partenera, la urmatorul control ginecologic poate ruga medicul sa clarifice toate nelamuririle.
Femeile gravide sunt fragile
Desi acestea trebuie ocrotite astfel incat sa nu ridice greutati mari sau sa stea mult in picioare, majoritatea femeilor duc sarcinile pana la capat fara mari provocari. Hiperprotectivitatea poate sa fie o stare indusa de societate, de media, de oamenii din jurul nostru care chiar au avut sarcini dificile si au impresia ca toate sarcinile sunt dificile. E drept, sunt zile si etape din sarcina in care viitoarele mamici se simt mai slabite sau chiar se simt rau, dar acestea sunt exceptii, nu stari permanente.
Partenerul meu nu ma mai considera atractiva
Chiar daca acesta stie ca este vorba tot de femeia de care s-a indragostit si cu care s-a hotarat sa intemeieze o familie, exista barbati pentru care starea de gravidenie nu este deloc una erotica. Pentru a evita astfel de situatii, e bine ca cei doi sa poarte o discutie sincera, deschisa despre ce asteptari are fiecare de la celalalt si ce poate face fiecare. De asemenea, lenjeria sexy ce ascunde burtica ar putea fi de mare ajutor.
Mai greu e sexul de dupa sarcina decat cel din timpul acesteia
Provocarea pentru un cuplu incepe cu adevarat atunci cand cel mic deja s-a nascut. Oboseala, grijile, poate chiar si durerile post natale pot face ca interactiunea sexuala sa se desfasoare cu dificultate.
Odata pornit pe drumul anevoios, dar plin de satisfactii al maternitatii, viata de cuplu este schimbata si in continua modificare. Pentru a evita orice situatie tensionata, rabdarea, comunicarea, blandetea reprezinta metode prin care se gasesc solutii pentru fiecare situatie atipica.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Cand nu ai voie sa faci sex in timpul sarcinii?
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic