„Boala albastra” − in ce conditii se instaleaza in viata bebelusului?
„Boala albastra” este denumirea populara a unei boli cianogene. Cianoza este termenul medical pentru coloratia albastra-vinetie a pielii si a membranelor mucoase. Coloratia albastra se instaleaza ca urmare a unei concentratii scazute de oxigen in tesuturile de sub piele si mucoase. Cianoza este de doua tipuri: centrala si periferica. La nou-nascuti si sugari, cele mai multe cazuri sunt de cianoza centrala.
Cauze frecvente de cianoza centrala sunt:
-
Afectiuni ale sistemului nervos central: sangerari intracraniene, convulsii generalizate;
-
Boli ale aparatului respirator: ventilatie insuficienta a plamanilor, hipertensiune pulmonara, bronsiolita, pneumonie;
-
Malformatii congenitale ale inimii: tetralogia Fallot, trunchiul arterial comun, transpozitia de mari vase ale inimii;
-
Insuficienta cardiaca;
-
Intoxicatia cu nitriti din apa.
Cum se manifesta „boala albastra”
„Boala albastra” este cel mai des intalnita la bebelusi in cazul malformatiilor innascute ale inimii, dintre acestea cea mai frecventa fiind tetralogia Fallot. Dorinta de a gasi un remediu definitiv pentru aceasta problema grava de sanatate a dus la aparitia primelor interventii pe cord din lume la copii.
In malformatiile inimii, care se manifesta cu cianoza, problema este legata de existenta unor orificii (gauri/defecte) anormale sau a unor conexiuni anormale intre camerele inimii si vasele de sange care ajung sau pleaca din ele care corp. Existenta acestor malformatii duce la amestecarea sangelui oxigenat (rosu) cu cel neoxigenat (albastru). In circulatia sistemica ajunge, astfel, sange amestecat, cu concentratie scazuta de oxigen, care duce la aspectul cianotic al pielii. Cianoza se observa cel mai bine la nivelul extremitatilor: maini, picioare, degete, unghii, buze, obraji, pleoape.
Cauza aparitiei malformatiilor congenitale ale cordului este o dezvoltare incompleta sau defectuoasa a structurilor inimii si a vaselor mari de sange in timpul vietii intrauterine. Celulele ce alcatuiesc inima incep sa se grupeze si sa functioneze inca din ziua 15 de sarcina. La inceput, este vorba despre un grup de celule, aranjate in forma de potcoava, care incep sa pulseze, adica sa bata, din ziua 22 si care dau nastere circulatiei sangelui in ziua 24 de sarcina. Defectele legate de inchiderea peretilor care despart camerele inimii, conexiunile si pozitia marilor vase de sange apar in primul trimestru de sarcina. Ca urmare a ecografiilor de sarcina, este posibila diagnosticarea a aproximativ 60% dintre malformatiile congenitale ale inimii.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu
un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru