Boala inflamatorie pelvină: simptome, cauze și tratament
Boala inflamatorie pelvină reprezintă o infecție a organelor reproductive feminine care afectează uterul, trompele uterine și ovarele, fiind una dintre cele mai importante complicații ale bolilor cu transmitere sexuală. Afecțiunea apare cu precădere la femeile active sexual, cu vârste între 15-24 de ani, parteneri multiplii sau purtătoare de sterilet. Mai multe tipuri de bacterii pot provoca boala inflamatorie pelvină (BIP), inclusiv aceleași bacterii care provoacă infecțiile cu transmitere sexuală, gonoreea și chlamydia. Boala inflamatorie pelvină nu cauzează adesea semne sau simptome. Ca urmare, boala ar putea fi detectată mai târziu atunci când întâmpinați probleme în a rămâne însărcinată sau aveți dureri pelvine cronice. Potrivit statisticilor, 1 din 8 femei cu istoric de boală inflamatorie pelvină (BIP) are dificultăți în a obține o sarcină.
Pentru că ştiu că îţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Boala inflamatorie pelvină: cauze și factori de risc
Riscul de apariție a bolii inflamatorii pelvine crește dacă aveți gonoree sau chlamidia (dobândite în timpul sexului neprotejat) sau dacă aveți un istoric de boală cu transmitere sexuală.
Factori de risc în declanșarea bolii inflamatorii pelvine:
- Multiplii parteneri sexuali
- Un nou partener sexual
- Antecendente de boli cu transmitere sexuală
- Antecedente de boală inflamatorie pelvină
- Ai sub 25 de ani
- Ți-ai început viața sexuală la o vârstă fragedă
- Dușuri vaginale regulate
- Inserția unui dispozitiv intrauterin
- Folosirea în exces a tampoanelor intravaginale
- Avort terapeutic
- Chiuretaj biopsic
- Naștere
Complicațiile bolii inflamatorii pelvine
Lăsată netratată, boala inflamatorie pelvină poate duce la următoarele complicații:
- Risc crescut de sarcină extrauterină
O sarcină extrauterină poate apărea atunci când boala inflamatorie pelvină (BIP) netratată, a determinat dezvoltarea țesutului cicatricial în trompele uterine. Țesutul cicatricial împiedică ovulul fertilizat să își facă drum prin trompa uterină pentru a se implanta în uter. În schimb, oul se implantează în trompa uterină. Sarcinile ectopice pot provoca sângerări masive, care pun viața în pericol și necesită asistență medicală de urgență.
- Infertilitate
Deteriorarea organelor de reproducere poate cauza infertilitate, fiind, de altfel, complicația majoră pe termen lung cauzată de boala inflamatorie pelvină.
- Durere pelvină cronică
Boala inflamatorie pelvină poate provoca dureri pelvine care ar putea dura luni sau ani. Cicatrizarea în trompele uterine și în alte organe pelvine poate provoca dureri în timpul actului sexual și ovulației.
- Abces tubo-ovarian
Boala inflamatorie pelvină poate determina formarea unui abces (o colecție de puroi) în tractul reproductiv. Cel mai frecvent, abcesele afectează trompele uterine și ovarele, dar se pot dezvolta și în uter sau în alte organe pelvine. Dacă abcesul nu este tratat, puteți dezvolta o infecție care pune viața în pericol.
Simptomele bolii inflamatorii pelvine (BIP)
Multe femei nu au simptome, dar, dacă acestea totuși apar, pot varia de la moderate la severe.
Cele mai comune semne și simptome ale bolii pelvine sunt:
- Durere – de la ușoară la severă – în abdomenul inferior și pelvis
- Secreții vaginale neobișnuite, însoțite de miros neplăcut
- Sângerări uterine anormale, în special în timpul sau după actul sexual sau între ciclurile menstruale
- Durere în timpul actului sexual
- Febră, uneori cu frisoane
- Urinare dureroasă, frecventă sau dificilă
Când să mergi la medic
Consultați-vă medicul sau solicitați asistență medicală de urgenţă dacă experimentaţi oricare dintre simptomele:
- Durere severă în abdomenul inferior
- Febră mare (> 38 °C)
- Greață și vărsături
Diagnosticul de boală inflamatorie pelvină
Diagnosticarea acestei boli se face în cele mai multe cazuri prin examenul clinic al pacientei. Întrucât boala inflamatorie pelvină poate fi dificil de diagnosticat, pot fi efectuate alte investigații pentru a diagnostica cu certitudine existența bolii inflamatorii pelvine.
- analize de sânge
- cultură și secreție vaginală / col
- test de urină
- ecografie transvaginală
- ecografia abdominală
În unele cazuri, pot fi folosite biopsie endometrială sau laparoscopia pentru a diagnostica boala inflamatorie pelvină (BIP).
Tratamentul pentru boala inflamatorie pelvină
Tratamentul corect constă în administrarea de antibiotice, fiind mai multe scheme de tratament care se pot administra, adaptate în funcție de fiecare caz în parte. În cazurile severe de BIP, va fi necesară spitalizarea.
Este important de reținut că tratamentul administrat corect poate asigura vindecarea completă, însă poate exista șansa recidivei, motiv pentru care, ar fi de preferat să se respecte anumite măsuri de prevenire a bolii inflamatorii pelvine:
- folosește prezervativul – cea mai bună metodă de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală (BTS) este folosirea prezervativului.
- limitează numărul de parteneri sexuali și discută despre istoricul sexual al unui potențial partener.
- testează-te regulat pentru a depista din timp eventualele boli cu transmitere sexuală.
- evită spălăturile vaginale.
Diagnosticarea la timp și urmarea unui tratament corespunzător sunt esențiale pentru vindecarea completă a bolii inflamatorii pelvine.