Boli care iti afecteaza fertilitatea
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a realizat un studiu cu privire la diagnosticul si tratamentul infertilitatii efectuat pe 8.500 de cupluri infertile si si-a propus sa stabileasca conditiile medicale care contribuie la infertilitate. In tarile dezvoltate, infertilitatea in randul femeilor a fost raportata la 37% in cuplurile infertile, infertilitatea masculina, in 8% si infertilitatea ambilor parteneri, in 35%. Frecventa factorilor implicati in infertilitate este similara daca infertilitatea este primara sau secundara si nu s-a schimbat semnificativ in ultimii 25 de ani.
Detalii referitoare la factorii ce tin de ovar
- Tulburari ovulatorii − ovulatie ocazionala (oligoovulatie) sau ovulatie absenta (anovulatie). Femeile care raporteaza menstre lunare si simptome precum sensibilitate la nivelul sanilor, dismenoree, balonare au, de obicei, cicluri ovulatorii;
- Imbatranirea ovocitelor − varsta este un factor important care afecteaza fertilitatea unei femei, determinand un declin atat in cantitatea, cat si in calitatea ovocitelor;
- Chisturile ovariene − o revizuire a datelor epidemiologice a concluzionat ca nu este clar daca chisturile mici (pana la 6 cm) au un rol in infertilitate si ca efectele tratamentului chirurgical sunt de multe ori mai daunatoare decat chistul in sine pentru rezerva ovariana.
Aderente pelvine
Cauza principala a infertilitatii tubare este boala inflamatorie pelvina cauzata de agenti patogeni, cum ar fi Chlamydia sau gonococul. Alte conditii includ endometrioza severa, adeziuni din interventii chirurgicale anterioare, tuberculoza pelvina.
Factori uterini
- Fibrom uterin − studiile au aratat ca doar fibroamele submucoase sau cu componenta intracavitara se asociaza cu infertilitatea. Cand femeile cu mioame submucoase sufera miomectomie, ratele de sarcina cresc semnificativ;
- Anomalii uterine − anomaliile uterine pot provoca infertilitate prin interferarea cu implantarea normala. Anomaliile mulleriene sunt o cauza semnificativa de pierdere recurenta a sarcinii, uterul septat fiind asociat cu cele mai sarace rezultate asupra reproducerii.
- Defect de faza luteala − are ca rezultat productia inadecvata de progesteron necesara pentru a face endometrul receptiv la implantare.
Endometrioza
Mecanismele care scad fertilitatea la femeile cu endometrioza includ modificari anatomice prin aderente pelvine, deteriorarea tesutului ovarian prin formarea si producerea de substante, cum ar fi citokine si factori de crestere care afecteaza procesele normale de ovulatie, fertilizare si implantare.
Factori cervicali
Mucusul cervical normal faciliteaza transportul spermei. Malformatiile congenitale si traumatismele la nivelul colului uterin (inclusiv chirurgia) pot duce la stenoza si la incapacitatea colului uterin de a produce mucus normal, deteriorand astfel fertilitatea.
Factori imunologici
- Sindrom antifosfolipidic − poate duce la respingerea imunologica a sarcinii sau la deteriorarea placentara;
- Boala celiaca − femeile cu boala celiaca netratata pot avea o frecventa crescuta a anomaliilor de reproducere, inclusiv infertilitate, avort spontan si restrictii de crestere intrauterina.
Cauze genetice
Cuplurile infertile au o prevalenta mai mare a anomaliilor cariotipului. Cele mai frecvente aneuploidii asociate cu infertilitate sunt 45, X (sindromul Turner) la femei si 47, XXY (sindrom Klinefelter) la barbati.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie