Boli care pot afecta viața sexuală
Viaţa sexuală este cunoscută ca perioada de la primul contact sexual până la finalul vieţii sexuale active a femei. Momentul debutului vieţii sexuale la femeie poate avea o maximă importanţă din punct de vedere biologic, cât şi psihologic deoarece la vârsta adolescenţei pot există decalaje majore între vârsta cronologică, vârsta biologică şi vârsta psihologică fapt ce poate implica repercursiuni pe parcursul vieţii sexuale a femei. Diversele patologii ce intră în sfera ginecologiei pot conduce la scăderea libidoului sau chiar la castitate atunci când actul sexual, în loc să genereze plăcere şi o necesitate sociologică în vederea procreeării urmaşilor, provoacă durere fizică sau disconfort psihic.
Cum poate fi alterată viața sexuală?
Igiena intimă precară, viaţa sexuală dezordonată, statutul social precar coroborat cu lipsa educaţiei sexuale constituie calea sigură de contactare a bolilor ce pot afecta viaţa sexuală a femeilor. În funcţie de vârsta la care aceste boli sunt contactate sau manifestate clinic pot genera un tablou clinic specific adoloscenţei, maturităţii sexuale sau menopauzei.
Diverse patologii ce nu ţîn de sfera ginecologiei pot crea repercursiuni asupra vieţii sexuale precum bolile psihice ( isteria, nevrozele, atacurile de panică, ura, instabilitatea emoţională şi psihică), patologiile endocrinologice, dermatologice, gastrointestinale, cardiologice, imunologice, etc., pot de asemenea să influenţeze în mod negativ calitatea vieţii sexuale, fapt ce impune o bună colaborare între medicul ginecolog şi medicii respectivelor specialităţi medicale în vederea obţinerii unor bune rezultate astfel încât femeia să obţină o calitate a vieţii sexuale.
Patologii care pot influenţa negativ viaţa sexuală
Prezenţa în istoricul femei a bolilor de natură endocrinologică constituie, de asemenea un risc pentru o viaţă sexuală de calitate. Patologiile din sfera ginecologică dezvoltate în timpul vieţii sexuale ale pacinetei pot influenţa în mod negativ calitatea acesteia boli precum boala inflamatorie pelvină, endometrioză, vulvovaginitele, sângerarea uterină, abuzul sexual, uterul miomatos.
Incontinenţa urinară ce poate fi secundară efortului depus de femeie sau secundară la stimularea detrusorului sau a uretrei poate conduce la scăderea stimei de sine a femei dar şi la scăderea calităţii vieţii sexuale.
Evident schimbarea statusului socio-economic al femei coroborat cu modificarea stilului de viaţă şi întreţinerea raportului sexual cu un partener dintr-o clasă socială inferioară faţă de cea din care provine femeia generează teama de a fi stigmatizată de membrii familiei, fapt ce poate contribui la scăderea calităţii sexuale a vieţii de cuplu dacă pacienta nu prezintă un caracter puternic şi asumat.
Confortul oferit de calitatea locuinţei, a cercului de prieteni, a stilului de viaţă, a locului de muncă, mai exact mediul de viaţă în care femeia îşi desfăşoara activitatea, a cutumelor sociale sau tabuurilor specifice grupului social din care provine pacienta pot influenţa negativ calitatea vieţii sexuale a cuplului respectiv.