Boli ginecologice des intalnite si tratarea lor
Bolile ginecologice des intalnite sunt acele patologii ce implica aparatul genito-urinar feminin. Aceste patologii sunt secundare fie in urma contactari a unor boli cu transmitere sexuala, fie in urma altor patologii ce implica aparatul reproducator feminin.
Printre cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala amintim:
• Vaginita reprezinta o inflamatie a tesuturilor vaginale in urma contaminarii cu un parazit ( Trichomonas vaginalis) si cu o manifestare foarte zgomotoasa – dispareunie, mancarimi insotite de usturimi, eliminarea unei scurgeri de culoare alb galbuie/ verzuie. Tratamentul acestei patologii ( in functie de stadiul bolii ) consta in administarea de antiparazitare a ambilor parteneri sexuali, efectuarea igienei intime cu rigurozitate, evitarea epilatului zonei pubiene, evitarea mersului pe bicicleta, evitarea calaritului, evitarea inotului in apa de mare sau in piscine ( concentratii de clor sau de clorura de sodiu ce pot irita zona), evitarea mersului cu motocicleta, evitarea purtarii lenjeriei si a unei tinute stramte ( mulate pe corp).
•Infectia cu Chlamidya este o afectiune ce implica aparatul genito-urinar secundar contaminarii cu o bacterie ( Chlamydia trachomatis). Din punct de vedere clinic poate fi asimptomatica, dar de cele mai multe ori simptomatologia poate debuta cu o secretie mucopurulenta de culoare alb-galbuie insotita de mictiuni frecvente, dureri si tulburari digestive secundar iritatiei peritoneale in cazul in care inflamatia cuprinde etajul superior al aparatului reproducator feminin. La examenul clinic, medicul poate observa iritatia si hiperemeia mucoasei colului uterin. Tratamentul acestei patologii consta in administrarea de antibiotice atat la nivel local, cat si la nivel sistemic, insotit de administrarea de antinflamatoare sau antialgice.
• Herpesul genital apare secundar inocularii tulpinilor de Herpes Simplex Tip I sau II. Simptomatologia acestei patologii poate fi usor confundata cu alte manifestari clinice asemanatoare daca pacienta nu dispune de un minim de cunostiinte medicale care sa ii formeze asa zisa educatie medicala ( dureri musculare/ febra etc), fapt ce ce poate conduce la lipsa implicarii pacientei in a detecta, monitoriza corect boala, cat si in a urma cu strictete tratamentul medical recomandat de catre medic ( antivirale si analgezice).
• O alta patologie des intalnita ce implica sfera ginecologica este infectia cu Human Papiloma Virus ( HPV) infectie la care diagnosticul clinic de certitudine consta in prezenta a condyloma acuminata ( macropapule roze – precursoare ale tumorilor). Daca pacienta este insarcinata la momentul descoperirii acestora se recomanda ca si conduita terapeutica ducerea la bun sfarsit a sarcinii si abia apoi efectuarea tratamentului de specialitate ( aplicatii locale cu podofilina in diverse concentratii). S-a observat in urma unor studii aprofundate ca existenta mai multor parteneri sexuali constituie un factor important in contactarea acestor boli, drept urmare este recomandat sa se lucreze intens la constientizarea riscurilor la care se expun pacientele ce nu au o activitate sexuala cu partener unic ( ca in cazul pacientelor ce au intemeiat o familie).
Citeste si Top 5 boli infectioase ale aparatului genital feminin
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie