Bolile copilariei in sarcina
Rubeola si sarcina
Rubeola la gravida este, in general, o boala usoara, autolimitata, caracterizata printr-o eruptie eritematoasa maculopapulara, care este uneori precedata de simptome prodromale cu febra usoara, conjunctivita, coriza, dureri in gat si tuse si urmata la o saptamana de simptome reumatologice cu poliartrita si artralgii. Rubeola transmisa fatului poate fi catastrofala, manifestata prin avort spontan, nasterea unui copil mort, defecte congenitale sau restrictie de crestere intrauterina. Transmiterea materno-fetala se produce pe cale hematogena si este ridicata in primul trimestru si dupa 36 saptamani de gestatie. Cu toate acestea, riscul de malformatii congenitale apare exclusiv dupa infectarea in primele 16 saptamani de sarcina.
Imunitatea impotriva rubeolei la femeile gravide ar trebui sa fie documentata prenatal.
Diagnosticul infectiei acute:
– crestere de patru ori a titrului anticorpilor IgG, titru intre faza acuta (7-10 de zile de la debutul eruptiei) si convalescenta (2-3 saptamani mai tarziu)
– prezenta anticorpilor specifici IgM
– cultura pozitiva pentru rubeola (din secretii nazale, sange, gat, urina sau probe de lichid cefalorahidian). La femeile cu infectie acuta documentata cu Rubela in timpul sarcinii, infectia fetala este diagnosticata prin testarea vilozitatilor corionice si probe de lichid amniotic. Rezultatele ecografice nu sunt specifice pentru diagnostic, dar depistarea intarzierii de crestere intrauterina impune evaluare pentru infectii virale congenitale, inclusiv rubeola.
Femeile trebuie informate despre transmiterea materno-fetala a infectiei si existenta variantei de intrerupere a sarcinii, mai ales atunci cand infectia este diagnosticata inainte de 16 saptamani de sarcina. In caz contrar, nu exista nicio forma de tratament disponibila in utero pentru fetusii expusi sau afectati.
Vaccinarea impotriva rubeolei poate proteja eficient impotriva infectiilor ulterioare si este cea mai buna strategie pentru profilaxia rubeolei congenitale. Vaccinul este viu si poate traversa placenta si infecta teoretic fatul. Astfel, este contraindicat in timpul sarcinii, iar femeile sunt sfatuite sa evite sarcina timp de o luna dupa vaccinare. Cu toate acestea, nu au existat cazuri de malformatii asociate cu vaccinul contra rubeolei si astfel terminarea sarcinii nu este recomandata pentru femeile care sunt accidental vaccinate in timpul sarcinii.
Varicela congenitala
Noua studii observationale, efectuate intre 1986 si 2002, sugereaza ca sindromul varicelei congenitale este mai putin frecvent. Mai putin de 2% din femeile care au dobandit infectia cu varicela in timpul primelor 20 de saptamani de gestatie au dat ulterior nastere unui copil cu aceasta embriopatie. In cel mai mare studiu prospectiv publicat, din 1739 de cazuri de infectie materna cu varicela incidenta anomaliilor congenitale a fost de 0,4% daca infectia materna a avut loc inainte de saptamana 12 de sarcina; riscul creste la aproximativ 2% daca infectia are loc intre 13 si 20 de saptamani. Au fost raportate doar 9 cazuri izolate de varicela congenitala intre saptamanile 21 si 28 de gestatie. In cel mai mare studiu prospectiv publicat despre varicela materna, au existat 344 cazuri de herpes zoster si nici un caz de varicela congenitala. Cu toate acestea, exista raportat un caz in anul 1987 de sindromul de varicela congenitala in urma zosterului matern.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie