Bolile cu transmitere sexuala in timpul sarcinii
Chiar si femeile gravide sunt expuse bolilor cu transmitere sexuala (BTS), la fel de mult ca acelea negravide. Multe dintre BTS-uri sunt asimptomatice, silentioase si de aceea sunt dificil de diagnosticat, iar femeile nu stiu ca sunt bolnave si nu se adreseaza serviciului medical.
Efectele pe care le au bolile cu transmitere sexuala asupra femeii si sarcinii
Efectele pe care le au BTS-urile asupra femeii si sarcinii in sine pot fi extrem de importante si pot duce chiar la pierderea sarcinii. Aceste evenimente pot fi evitate foarte usor prin serviciile medicale oferite in timpul sarcinii. Gravidelor le sunt recomandate analizele de screening pentru BTS-uri inca de la prima vizita la medic. Partenerii sexuali ai femeilor cu BTS trebuie si ei testati.
Virusul HIV determina sindromul imunodeficientei umane (SIDA) prin distrugerea unor celule ce ajuta la apararea organismului. Conform datelor raportate, femeile reprezinta 25% din adultii infectati cu HIV in SUA. Virusul poate ajunge la copil in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau chiar prin alaptare. Totusi, daca virusul HIV este identificat in timpul sarcinii, riscul de transmitere poate ajunge pana la 2%.
Sifilisul se poate transmite fatului in timpul sarcinii, iar malformatiile pe care acesta le poate suferi sunt majore: nastere prematura, moarte fetala intrauterina, anomalii osoase, surditate, afectarea sistemului nervos central pana la retard mental. Tratamentul este extrem de simplu (penicilina) si poate fi administrat in timpul sarcinii fara efecte secundare asupra fatului.
Hepatita B se poate transmite fatului la nastere, riscul cel mai mare fiind atunci cand gravida se infecteaza cu putin timp inaintea termenului. Copiii infectati au un risc de 90% de a dezvolta hepatita cronica de-a lungul vietii, iar 1 din 4 copii care dezvolta boala cronica moare din aceasta cauza. Pentru preventia si tratarea transmisiei verticale a virusului, copilul va primi la nastere vaccinul anti-HVB si imunoglobuline specifice.
Chlamydia, gonoreea, trichomoniaza si vaginoza bacteriana sunt toate BTS-uri si fac parte din screeningul prenatal de rutina. Efectele majore pe care le au asupra sarcinii sunt cresterea riscului de avort sau nastere prematura. Tratamentul este simplu, cu antibiotic, si poate fi administrat in timpul sarcinii.
Virusul Herpes Simplex 1 si 2 (bucal si genital) face parte si el din screeningul prenatal. Virusul este transmis in timpul nasterii vaginale prin contactul direct al copilului cu mucoasa vaginala infectata. Asupra fatului poate produce afectarea ochilor sau a pielii.
Prin testarea gravidelor pentru BTS-uri pot fi prevenite complicatii majore atat ale mamei, cat si ale fatului. Cu cat gravida este testata mai devreme in timpul sarcinii, cu atat tratmentul poate fi initiat mai precoce si efectele asupra sarcinii sa fie diminuate catre zero.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Tigoianu Laura, medic specialist obstetrica-ginecologie