Bolile cu transmitere sexuala, scapate de sub control
Secole la rand s-au scris biblioteci intregi pentru a strange argumente impotriva sexului practicat doar cu scopul de a obtine placere. Chiar si dupa aceasta munca asidua de spalare a creierelor, majoritatea fiintelor umane nu sunt convinse.
Oamenii se lasa prada cu usurinta instinctelor sexuale. De cele mai multe ori, pulsiunile sexuale sunt mai puternice decat ratiunea. Iar acest lucru conduce inevitabil la complicatii, uneori chiar mortale.
Ignoranta, un obstacol de temut
Sexul ofera placere atat timp cat cunoastem ceea ce presupune actul sexual. Este nevoie de cunoastere pentru a ne bucura din plin de sex si pentru a evita consecintele nefaste asupra sanatatii noastre psiho-sexuale.
Societatea in care traim ne invata o multime de lucruri, mai putin despre magia sexualitatii umane. De exemplu, suntem invatati cum sa ne conducem automobilele, dar se evita a ne invata cum sa ne conducem propriile organe sexuale.
Educatia sexuala contemporana seamana cu o cunoscuta gluma franceza:
“Ce este flirtul?”
“Este atunci cand mana se afla in stii-tu-ce si stii-tu-ce este in mana, dar stii-tu-ce nu e niciodata in stii-tu-ce.”
Desi este doar o gluma, aceasta este sinistra. Tanarul iese de la cursul de educatie sexuala confuz si mai ignorant decat la inceput. Iar acest lucru este dramatic pentru viata sa sexuala de astazi, daca exista, sau de maine.
Daca scolile ar pierde mai putin timp cu fiziologia reproductiei, desi graficele prezentate despre cum spermatozoizii inoata frenetic sunt foarte frumoase, si ar petrece mai mult timp cu filozofia orgasmului, mult mai interesanta si atractiva, toata lumea ar fi mai satisfacuta si mai fericita.
Bolile cu transmitere sexuala, de necontrolat
In zilele noastre exista o mare problema a sexualitatii umane. Este vorba de bolile cu transmitere sexuala. Desi acestea pot fi mai vechi sau mai noi, cumulate toate intruchipeaza ceea ce se cheama in termeni medicali “epidemia de BTS”. In ciuda eforturilor depuse de specialistii in domeniul ginecologiei si sexologiei, acestea au scapat de sub control.
Astfel ca educatia sexuala practicata in liceele interesate de sanatatea sexuala a elevilor sai este dedicata in special modurilor de prevenire, diagnosticare si tratament ale bolilor fatale pe care le poate aduce sexul.
De asemenea, accentul educatiei sexuale destinate tinerilor cade pe folosirea cu constiinciozitate a prezervativului. Evident ca este foarte importanta utilizarea prezervativelor ca metoda contraceptiva si de preventie a bolilor cu transmitere sexuala, insa se pierde din vedere ceva esential si vital implinirii sexuale intr-o relatie de cuplu.
Daca vei face sex la intamplare cu un penis sau cu un vagin si nu cu o persoana pentru care nutresti anumite sentimente de dragoste, riscurile de a capata o boala sexuala sunt foarte mari, mai ales in zilele noastre.
In schimb, daca vei avea un act sexual, dar si emotional in acelasi timp, cu o fiinta umana apreciata si iubita, sansele contactarii unei infectii sunt reduse semnificativ.
Daca faceti parte unul din viata celuilalt in mod egal si reciproc, niciunul nu va dori sa-l expuna pe celalalt la vreo nenorocire, cu atat mai putin la o boala sexuala mortala.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei