Bolile respiratorii ale sezonului rece
Rinofaringita acuta
Rinofaringita acuta sau raceala simpla este cea mai frecventa boala acuta la sugar si copilul mic, in primii 2-3 ani de viata, fiind acceptate ca fiind normale pana la 4-6 episoade pe an. Cauza este o infectie autolimitata cu un virus cu tropism respirator. Boala afecteaza mucoasa nazala si cea de la nivelul faringelui, iar la sugari se poate complica cu infectii ale cailor respiratorii inferioare. Simptomele sunt obstructia nazala (nas infundat), rinoree (nas care curge), stranut, tuse, febra care nu depaseste 38.5 gr C. La sugari, pot aparea dificultati alimentare si efort respirator. In forma necomplicata a bolii, simptomele apar brusc, se manifesta intens primele 3-4 zile, dispar in 7-14 zile, cu posibilitatea ca tusea sa persiste inca 2-3 saptamani. Tratamentul consta in administrarea de simptomatice, copilul putand fi tratat aproape exclusiv la domiciliu. In formele simple, nu este necesara administrarea de antibiotic, rinofaringita fiind de cauza virala.
Faringita acuta sau rosul in gat
Faringita acuta – rosul in gat – poate fi de cauza virala sau bacteriana. Cea de cauza virala se intalneste pe tot parcursul anului, pe cand cea bacteriana este mai des intalnita iarna sau primavara devreme. Faringita virala este intalnita la toate varstele, simptomele sunt mai putin zgomotoase decat in cazul celei bacteriene, tabloul clinic fiind dominat de dureri in gat, refuzul alimentatiei, dureri abdominale, obstructie nazala, febra sub 38.5 gr C, tuse, conjunctivita si uneori diaree. Tratamentul este simptomatic. In cazul faringitei bacteriene, cel mai frecvent este vorba despre o infectie cu streptococ de grup A. Simptomele apar brusc, febra este inalta si se asociaza frecvent cu dureri abdominale, varsaturi. Ganglionii din jurul gatului sunt frecvent inflamati si sensibili la palpare. Limba este de culoare zmeurie, la nivelul faringelui si al amigdalelor apar depozite albicioase, amigdalele fiind si marite in volum. Tratamentul este compus din antibiotice si simptomatice. Varsta caracteristica pentru faringita streptococica este intre 5 si 15 ani.
Laringita acuta
Laringita acuta presupune inflamatia acuta a mucoasei de la nivelul laringelui si este cel mai frecvent de cauza virala. Exista patru forme de boala: laringita simpla acuta, laringita striduloasa, laringita edematoasa subglotica si epiglotita. Formele mai severe de boala se asociaza cu dificultati respiratorii care variaza intre moderate pana la severe si este bine sa fie ingrijite intr-un mediu spitalicesc pentru a evita complicatiile. Laringita simpla si cea spasmodica (de cauza virala) apar la categoria de varsta 3 luni – 3 ani, formele complicate apar incepand cu varsta de 1-2 ani si pana la 6 ani. Simptomele sunt tuse latratoare, disfonie (plans stins sau voce stinsa la sugarii mari si copii) pentru forma simpla, la care se poate asocia dispnee (respiratie dificila) si detresa respiratorie care dispare repede (minute, ore), in cazul laringitei striduloase, sau progresiv (in cateva zile), in cazul laringitei edematoase subglotice. Cea mai severa forma este epiglotita care atreneaza si risc fatal, cauza fiind o infectie bacteriana. Pentru primele doua forme de boala este suficienta plasarea copilului intr-o atmosfera umeda si administrarea de aerosoli cu ser fiziologic simplu. In cazul laringitei edematoase subglotice, pe langa atmosfera umeda se administreaza medicamente antiinflamatorii cortizonice, fie sistemic, fie sub forma de aerosoli si oxigenoterapie pentru pacientii cu detresa respiratorie. Epiglotita reprezinta o urgenta in pediatrie si trebuie manageriata ca atare intr-o unitate spitaliceasca.
Bronsiolita acuta
Bronsiolita acuta este produsa de inflamatia bronsiolelor (cai respiratorii mici), peste 95% dintre infectii fiind date de virusul sincitial respirator. Boala debuteaza cu obstructie nazala, rinoree, tuse, febra la care se asociaza respiratia dificila, respiratia suieratoare (wheezing) si, daca apare detresa respiratorie, semnele acesteia (batai ale aripioarelor nazale, geamat). Spitalizarea nu este indicata de rutina, pentru formele usoare, iar tratamentul se poate administra la domiciliu. Pentru bronsiolita de forma medie sau severa, de cele mai multe ori este nevoie de spitalizare din cauza dificultatilor respiratorii care, la randul lor, afecteaza alimentatia si aportul de lichide.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru