Bona sau gradinita? Argumente pro si contra
Iata o intrebare al carei raspuns ramane la aprecierea parintilor, pentru ca numai ei isi cunosc copilul si nevoile sale. Aceasta intrebare se coreleaza foarte bine cu identificarea nevoilor copilului aflat in plin proces de dezvoltare. Parintii sunt nevoiti sa decida unde considera ca pot fi cel mai bine indeplinite nevoile copilului lor, alaturi de o bona sau intr-un mediu pregatit precum gradinita! Specialistii in domeniul psihologiei sustin ca nevoile copilului este necesar sa fie indeplinite, ceea ce inseamna ca acestea capata statutul de criterii majore de decizie. Pentru ca aceasta decizie sa fie corecta si in cunostinta de cauza, parintii ar trebui sa cunoasca o serie de lucruri esentiale despre dezvoltarea copilului lor. Avand in vedere faptul ca multe gradinite au portile deschise pentru copii, incepand cu varsta de 3 ani, ne vom concentra pe perioada de dezvoltare cuprinsa intre 3 si 6 ani.
Perioada 3 si 6 ani, cea mai dinamica etapa de dezvoltare a copilului
Perioada cuprinsa intre 3 si 6 ani este cea mai bogata perioada din dezvoltarea copilului si a viitorului adult. Cei trei ani sunt cruciali in dezvoltarea lui, pentru ca acum se structureaza constructia de baza a personalitatii copilului. Primii trei ani din viata au fost de explorare, iar acum copilul impartaseste tot ceea ce a cunoscut prin simturi. Toate aceste informatii le asambleaza acum in persoana care devine. Adica acum se formeaza deprinderile, acum se dezvolta inteligenta si puterea fizica, acum isi manifesta in mod activ memoria si vointa. Copilul devine mai accesibil, putem discuta cu el si il putem impacta mai usor. Incapatanarea lui nu mai este oarba, ci urmareste un scop clar. Daca intelegem ce nevoie il impinge si care ii este scopul, ii putem oferi alternative pe care el sa le accepte. Copilul si adultul se inteleg mai usor si coopereaza.
Chiar daca bona sau educatoarea de la gradinita insoteste copilul intreaga zi, aceasta este necesar sa aiba cunostinta despre aceste transformari. Bona sau educatoarea ii va pune la dispozitie activitati potrivite, nici prea grele, nici prea usoare, pentru ca ambele ii pot incetini dezvoltarea. Il va incuraja si va avea rabdare cu cel mic. Fiecare copil are ritmul sau si nu trebuie fortat sau comparat.
Bona vs gradinita
Dezavantajele si avantajele sunt si de o parte, si de alta. Bona are ocazia sa il observe indeaproape pe copil, sa stie in fiecare etapa de dezvoltare a acestuia pe unde se situeaza, ce are nevoie, ce poate face si ce il intereseaza. Daca este dedicata, sincera, bona il poate ajuta foarte mult pe copil, odata ce mediul de acasa ii pune la dispozitie materiale potrivite varstei acestuia.
O bona prea afectuoasa, prea comoda sau prea putin indrazneata nu ii va da in ruptul capului unui copil cutitul in mana sa taie banana, nici macar pe cel de plastic!
La gradinita, dezvoltarea fizica a copilului are adeseori un mediu propice, pentru ca spatiul si mediul sunt amenajate in special pentru nevoile copiilor. Insa educatoarea, din nou, trebuie sa fie un om „de calitate”, pentru a nu incerca sa compare sau sa uniformizeze copiii. Este dificil ca, intre 25 de copii, sa poti oferi atentie suficienta fiecaruia, sa il poti observa indeaproape, sa il insotesti in incercarile si cuceririle lui.
Din fericire, copiii se au aici unii pe altii: asa ca rolul adultului devine esential in gestionarea intregului grup si in dezvoltarea emotionala a acestuia si a copiilor. Fie ca este bona sau educatoare, copilul are nevoie de un pedagog sensibil.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei