Bronzatul in timpul sarcinii
Autoprotejarea organismului in fata expunerii prelungite la un nivel crescut de radiatii solare si la efectele negative ale acestora, este cunoscuta si sub numele de bronzarea tesutului cutanat. Expunerea excesiva la o doza de radiatii solare, peste doza de toleranta a organismului poate conduce la alterarea straturilor superficiale ale tegumentului si a celulelor ce alcatuiesc aceste straturi tegumentare, cu rezultat final de schimbare a aspectului tegumentului, ca si culoare, textura, aspect. Expunerea la radiatiile solare in mod prelungit pentru a obtine un bronz frumos, poate genera situatii medicale ce pot constitui o urgenta medicala cum ar fi, spre exemplu, insolatia sau arsurile solare.
Din punct de vedere medical, gravida poate opta pentru expunerea la radiatiile solare doar daca are indicatie de la medicul ce monitorizeaza sarcina. In aceasta perioada este foarte important pentru dezvoltarea aparatului locomor al viitorului bebelus, statusul nivelului de vitamina D, vitamina care se stie ca joaca un rol important in dezvoltarea normala a bebelusului.
Expunerea gravidei la soare
Daca expunerea la soare se face intr-un mod abuziv fara a se respecta intervalele orare si recomandarile medicale referitoare la expunerea si contactul direct cu radiatiile solare, pe langa situatiile mentionate anterior se poate ajunge si la pierderea elasticitatii straturilor ce alcatuiesc tesutul cutanat, cat si la posibila aparitie a petelor solare sau a ridurilor faciale, fapt ce constituie per ansamblu grabirea proceselor de imbatranire a tegumentului. Acest rezultat este total nedorit de catre orice gravida, mai ales daca in timpul expunerii solare gravida foloseste diverse solutii medicale cu rol de protectie impotriva razelor ultraviolete. De asemenea, trebuie amintit ca efectele radiatiilor din timpul sedintelor de bronz obtinut natural sau in mod artificial, in cadrul saloanelor de bronzat, pot produce: scaderea imunitatii si implicit cresterea riscului ca gravida sa dezvolte infectii prin activarea virusurilor latente (HPV, streptococ etc.).
Daca in timpul plajei ochii nu sunt protejati cu ajutorul ochelarilor de soare sau cu o umbrela, gravida poate dezvolta posibile episoade de fotokeratita, fotoconjunctivita sau retinopatie oculara. In cazul in care gravida a fost diagnosticata cu hipertensiune, aceasta trebuie sa stie ca expunerea la soare produce vasodilatatie si deci, practic, se obtine o scadere a valorilor tensionale cu conditia ca sedintele de expunere solara sa nu fie efectuate in perioada de maxim a radiatiilor ultraviolete. Obtinerea bronzului in timpul sarcinii poate reprezenta de asemenea o solutie pentru tratamentul episoadelor de tulburare afectiva specifica perioadei de gravidie sau a tulburarilor de dispozitie in sensul ca gravida capata mai multa incredere in ea si in aspectul ei fizic, mai ales daca vergeturile specifice sarcinii incep sa isi faca aparitia.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Gravidele si afectiunile specifice sezonului cald
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologica