BTS-urile si infertilitatea
De regula, majoritatea bolilor cu transmitere sexuala afecteaza mai mult sau mai putin capacitatea de conceptie, a unuia sau a ambilor parteneri. Aspectul epidemiologic al acestei probleme de sanatate este complex, deoarece unele BTS-uri sunt asimptomatice sau prezinta o simptomatologie frusta, necaracteristica.
Cele mai periculoase BTS-uri pentru fertilitatea cuplului
Printre cele mai periculoase BTS-uri pentru fertilitatea cuplului se numara gonoreea si infectia cu Chlamydia. Alte boli cu transmitere preponderent sexuala afecteaza mai putin fertilitatea, dar prin complicatiile lor tardive pot afecta potentialul procreativ.
Gonoreea se caracterizeaza prin simptomatologie destul de frusta, pacientele putand prezenta secretii vaginale modificate, sangerari vaginale anormale sau disurie (dureri mictionale). De aceea, se poate trece relativ usor peste depistarea corecta a cauzei care a provocat aceste simptome. In schimb, la barbati, infectia cu gonoreea este usor depistabila, ea manifestandu-se prin arsuri mictionale, acompaniate de secretii albe sau verzui.
Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala care se propaga ascendent, fiind afectate succesiv vaginul, colul uterin, endometrul si trompele uterine. Se poate ajunge astfel la un proces inflamator pelvin, numit BIP (boala inflamatorie pelvina), manifestat prin dureri abdominale, stare subfebrila, scurgeri vaginale anormale. Sau, in anumite cazuri, insotit numai de un usor disconfort abdominal, pus uneori pe seama unei disfunctionalitati digestive.
Procesul inflamator, la inceput acut, se cronicizeaza in lipsa unui tratament sau al unuia adecvat (antibiotice, antiinflamatorii, antalgice). Cronicizarea gonoreei poate antrena diminuarea calibrului trompelor uterine sau chiar obstruarea lor, facand astfel imposibil pasajul spermo-ovocitar sau embrionar. Rezultatul – sarcini extrauterine sau infertilitate.
O alta cauza de infertilitate, cu transmitere sexuala, nemanifesta clinic, este reprezentata de chlamidiaza, sau infectia cu Chlamydia Trachomatis. Eventualele scurgeri vaginale si usturimi mictionale pot fi puse pe seama altor cauze minore, frecvent intalnite in practica ginecologica.
Ceva mai zgomotoasa este infectia cu Chlamydia la barbati, care se poate manifesta prin scurgeri uretrale, usturimi mictionale si polakiurie. Infectia la femei antreneaza in final hidrosalpinx sau chiar obstructia trompelor, cu imposibilitatea obtinerii unei sarcini, iar la barbati, afectarea prostatei si a canalelor genitale cu modificari ale spermogramei care pot merge pana la azoospermie.
Tratamentul celor doua forme de infectii cu transmitere sexuala ce pot afecta fertilitatea este unul complex si personalizat in functie de stadiul de evolutie al bolii. Astfel, in stadii initiale tratamentul medical poate rezolva problema. In stadiul cronic, tratamentul chirurgical se impune, scopul fiind de repermeabilizare a trompelor si eradicare a focarelor de infectie cronica.
Alte boli cu transmitere sexuala care pot fi implicate in infertilitate:
– Infectia cu Mycoplasma hominis poate determina in final boala inflamatorie pelvina cu obstructie de trompe, iar la barbat – infectia prostatei si a canalului epididimar cu hipofertilitate tranzitorie;
– Infectia cu Ureaplasma urealyticum poate determina infectii ale tractului genital atat la femeie, cat si la barbat, cu afectarea fertilitatii in stadii avansate ale bolii.
In general, infectiile depistate la timp si tratate corespunzator au o evolutie favorabila, rar ajungandu-se la infertilitate. In schimb, infectiile genitale cronice, netratate sau tratate necorespunzator, au efecte nefavorabile asupra fertilitatii, in special a celei feminine. Controlul periodic, depistarea precoce, dar mai ales tratamentul adecvat orienteaza spre succes evolutia si mai ales fertilitatea.
Text: Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie – Columna Medical Center