Bullying-ul – ce este şi cum îl combatem
Bullying-ul este un termen relativ nou introdus în limbajul romanesc, dar a cărui simbolistică o experimentăm cu toții, în special copiii noștri de foarte mult timp. Nu bullying-ul în mod special a luat amploare, ci oamenii au început să vadă ce efecte nocive are asupra dezvoltării imaginii de sine și cât de mult rău face pe termen lung, iar schimbările au început să apară.
Ce înseamnă de fapt bullying?
În limba română nu există o traducere exacta a acestui fenomen, dar putem spune că înseamnă a hărțui, a intimida, a agresa. Bullying-ul se definește prin a face rău unei persoane prin vorbe sau gesturi, a te bucura de suferința sa și a găsi placere în a profita de vulnerabilitatea unui alt om fără motiv, d in dorința de a te simți superior sau pentru a primi aprobarea unui anturaj care încurajează astfel de comportament.
Maniferstările de acest gen se gasesc mult în cercurile de copiii, în special la adolescenți pentru care imaginea de persoană dură, tupeistă, fără scrupule este ceva dezirabil sau este o manifestare a puterii pentru a nu fi ținta bullying-ului la rândul său. România se situează pe locul 3 la nivel European în ceea ce privește frecvența apariției acestui fenomen, iar dată fiind situația, măsurile pentru a-l combate trebuie aplicate cât de curând.
Este cu atât mai greu în cultura noastră să acceptăm că ai noștri copii suferă când ne e mult mai ușor să spunem că doar se joacă, așa sunt copiii. O astfel de atitudine ignorantă, delăsătoare face extrem de mult rău și mai tare adâncește problema gravă cu care ne confruntăm.
Care sunt semnele că un om e bullied?
Omul care suferă arată cu desăvârșire acest lucru. Unii sunt mai subtili, alții mai direcți, dar cu puţină atenție, putem vedea semnele bullying-ului.
- Evită să discute despre școală/serviciu. O persoană care evită cu tărie să povestească despre cum se desfărșoară ziua sa, este o persoană care ascunde o mare suferință sau sentimente puternice de rușine.
- Nivelul de performanță scade brusc. Pentru o persoană hărțuită este aproape imposibil să se concentreze la munca pe care o depune, astfel, calitatea prestanței scade considerabil.
- Tulburări alimentare. A fi ținta bullying-ului îi face pe unii să mănânce prea puțin, iar pe alții prea mult, de aici și fluctuații semnificative în greutate.
- Tulburări de relaționare. Acești oameni nu mai caută compania celorlalți pentru că le e frică sa nu fie răniți din nou, iar pentru ei orice om reprezintă un viitor agresor.
- Nu mai găsesc bucuria în nimic. Nu mai caută să se distreze, să iasa din zona de confort, sa încerce lucruri noi. Practic, își doresc să rămână în casă, unde se simt în siguranță.
Cum ajutăm un om pus în astfel de situație?
Oamenii hărțuiți au nevoie de multă susținere, înțelegere, acceptare, atenție. Pentru a trece de rănile profunde provocate de bullying e nevoie de ajutor specializat, dar mai important e nevoie să fie validat, să i se spună că nu e normal să fie tratat fără respect, iar suferința sa este văzută.
Ne e foarte greu să vorbim despre astfel de fenomen pentru că este unul delicat, unul de care mai degrabă fugim decât să îl înfruntăm.
Cum oprim acest fenomen?
În primul rând, pentru a stopa o astfel de manifestare nocivă trebuie să intervenim ori de câte ori suntem martori la un fenomen ca acesta. Fie că este vorba de o glumiță spusă în cercul de prieteni, o scenă pe stradă sau chiar si în mediul online, faptul că intervenim transmite 2 mesaje. Primul este pentru agresor că nu este tolerat comportamentul lui si al doilea pentru agresat, pentru a se simți apărat și că e îndreptățit să fie tratat cu respect.
În al doilea rând, trebuie să ne educăm pe noi și pe cei din jur să ne purtăm cu respect și cu considerație cu toți oamenii cu care intrăm în contact.
Citeste si Cum gestionezi tantrumurile celui mic