Bullying-ul la locul de muncă
Bullying-ul – (intimidarea în traducere) reprezintă fenomenul prin care un individ sau un grup de persoane cu mai multă putere, cauzează în mod repetat și intenționat leziuni atât fizice cât și psihice unei alte persoane sau a unui grup de oameni care se simt neputincioși să răspundă. Bullying-ul poate continua în timp, este adesea ascuns de adulți și probabil poate continua dacă nu se întreprinde nici o acțiune. Bullying-ul este întotdeauna intenționat și de durată, cu scopul de a domina și de a provoca teamă unei persoane percepute ca fiind mai vulnerabilă. De aceea, acest fenomen are loc deseori în context privat și este produs de persoane împotriva cărora obținerea de dovezi concrete este dificilă (de regulă o persoană într-o poziție mai înaltă decât victima) .
Definiția bullyingului este largă și acesta poate apărea într-o varietate de medii, fiind o problemă de relație și necesită soluții bazate pe relații. Acestea se rezolvă cel mai bine în mediul social în care apar: în viața unui copil sau a unui tânăr, în școli sau la job.
Pentru a face o diferențiere, NU reprezintă bullying:
- episoadele unice de respingere, un episod singular de dispută sau neînțelegere,
- acte aleatoare de agresiune sau intimidare
- argumentarea unei idei atunci când este reciprocă, dezacorduri legate de diverse probleme sau lupte.
Aceste acțiuni pot provoca stres, cu toate acestea, ele nu se potrivesc cu definiția bullyingului și nu sunt exemple de intimidare, decât dacă cineva le face în mod deliberat și în mod repetat. Există tipuri diferite de bullying care pot fi experimentate deopotrivă de copii și adulți, unele subtile sau dimpotrivă în văzul tuturor.
· Bullying-ul fizic
Bullying-ul fizic include atingerea, lovirea, ciupirea și împingerea sau deteriorarea anumitor lucruri care aparțin unei persoane. Bullying-ul fizic provoacă daune atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
-
Bullying verbal
Bullying-ul verbal include apelarea prin diverse porecle, insulte, tachinări, intimidare, observații homofobe sau rasiste sau abuzuri verbale. În timp ce bullying-ul verbal poate începe inofensiv, acesta poate escalada până la niveluri care încep să afecteze țelurile individului..
· Bullying social – cel care se întâlnește cel mai adesea la locul de muncă
Bullying-ul social, uneori denumit bullying ascuns este adesea mai greu de recunoscut și poate fi realizat în spatele persoanei agresate. Este conceput pentru a dăuna reputației sociale a cuiva și / sau a provoca umilințe. Bullying-ul social include:
- a minți și a răspândi zvonuri despre o persoană
- mimica facială sau gesturi negative,care au un aspect amenințător sau disprețuitor
- a face glume urâte pentru a stânjeni și a-l umili pe celălalt
- a face gesturi necuviincioase referitor la persoana în cauză
- a-i încuraja pe alții să excludă pe cineva
- a aduce daune reputației sociale sau acceptării sociale a cuiva.
· Bullying-ul cibernetic
Bullying-ul cibernetic poate fi un comportament de intimidare ascuns sau folosind tehnologii digitale, inclusiv hardware cum ar fi computere și smartphone-uri, precum și software cum ar fi social media, mesagerie instantanee, texte, site-uri web și alte platforme online. Bullyingul cibernetic se poate întâmpla oricui și oricând. Poate fi în public sau în privat și uneori este cunoscut doar țintei și persoanei care este intimidată.
Bullying-ul informatic poate include:
- e-mailuri sau mesaje, imagini sau videoclipuri cu texte abuzive sau dăunătoare
- a exclude în mod deliberat pe alții cind sunt online
- bârfe sau zvonuri urâte
- a imita pe alții online sau a folosi log-in-ul lor, pentru a scrie sau a descrie situații defăimatoare.
Nimeni nu ar trebui să fie supus intimidării, acest lucru crează nesiguranță atât în mediul în care lucrează persoană, cât și atunci când ajunge acasă. Exista anumite semne și comportamente din care vă puteți da seama că sunteți supus acestui fenomen.
Semne emoționale și comportamentale ale intimidării:
- Modificări ale somnului, ale apetitului, prin reducerea alimentației
- plâns facil sau furie, anxietate crescută, teamă de a mai merge la job, pentru a nu fi batjocorit
- modificări ale dispoziției: dimineața – stare de rău înainte de plecarea către muncă
- izolare socială: devine retras sau începe să aibă tulburări de vorbire – bâlbâiala
- apare agresivitatea
- refuză să vorbească despre ceea ce i se întâmplă
- își schimbă traseul sau se teme de mersul la muncă
- eficiență scăzută în activitățile întreprinse
Uneori, semnele de bullying pot fi mult mai ascunse. Acestea pot include:
- adesea persoana este izolată sau chiar exclus din grupurile de colegi
- reprezintă o țintă frecventă pentru tachinare, mimare sau ridicol
- îi este imposibil să vorbească la o întrunire și pare nesigură sau chiar înspăimântată.
Marea întrebare este cum să opriți bullying-ul?
Primul pas recomandat este să încercați să fiți deschiși în a afla ce se întâmplă cu persoana în cauză și să încercați să înțelegeți fără a judeca. Încercați să ascultați toată povestea fără să întrerupeți. Fii empatic, calm și arătați că înțelegeți ce vi se spune. Dați asigurări că aceste lucruri nu se vor mai întâmpla în acel loc în care vă desfășurați activitatea ca și colegi. Este important de aflat ce, când, unde a a avut loc intimidarea, cine a fost implicat, și dacă au fost și alte persoane martore. Ar fi important de știut dacă în instituția respectivă există un program sau o procedură legată de acest aspect. Organizația ar trebui să acționeze în scopul în care să scoată la suprafață acest tip de comportament, care nu este dăunător doar individului ci și organizației din care face parte. Studiile arată că efectele asociate bullying-ului ( stresul, scăderea stimei de sine, dificultăți în funcționarea cognitivă ) vor fi resimțite atât de către victime, cât și de către martori, rezultând astfel un mediu dominat de îndoială, anxietate și neputință. Teama de a ne confrunta noi înșine cu acest tip de agresiune poate fi un factor de stres care atrage după sine o scădere a productivității, apare absenteismul, dispare stima de sine, și respectul față de colegi, apare lipsa de încredere în propria persoană și în management, precum și o degradare a culturii și valorilor organizației. Bullying-ul apare în diverse situații sociale – familie, școală, cluburi și muncă – și dacă este posibil, cazurile de intimidare sunt cel mai bine tratate acolo unde apar.
Este importantă identificarea acelor comportamente de intimidare, încurajarea unui mediu în care aceste comportamente să fie nule precum și creșterea gradul de conștientizare a acestor probleme.