Bun gasit copil interior! – Cum ne ajuta copilul interior sa ne echilibram relatia de cuplu
In luna iunie se celebreaza sarbatoarea copilariei. Insa, oare aceasta sarbatoare se adreseaza doar copiilor!? Oare adultii sunt altceva decat niste „copii mari”!?
Va propun sa vorbim in cadrul acestui articol despre recuperarea copilului interior.
Lucia Capacchione, in lucrarea sa „Recovery of your Inner Child” (1991), propune un model de transformare umana adresat atat tinerilor, cat si adultilor.
Conform autoarei, lucrul terapeutic asupra copilului interior ii va permite adultului accesul la o serie de resurse personale care ar putea fi cheia depasirii perioadelor de criza specifice „lumii celor mari”.
De ce vorbim despre „recuperarea copilului interior”?
In viziunea Luciei Capacchione, „copilul interior este o prezenta puternica, plina de energie si generatoare de actiuni creative necesare unei bune adaptari si integrari psihosociale. Cu mare entuziasm, el permite fiecarui individ sa exploreze si sa descopere fascinatia mediului inconjurator. Faciliteaza accesul la propriile trairi emotionale si la exprimarea lor spontana, ceea ce echivaleaza cu obtinerea unui bun echilibru psihologic.
Cand este furios tipa, iar atunci cand este fericit zambeste si rade din toata inima. El stie in cine ar putea avea incredere si in cine nu. Iubeste jocul si actiunile exploratorii, fiecare moment fiind pentru el nou si minunat.”
Blocarea Copilului Interior!
Pe masura ce copilul creste, devine din ce in ce mai constient de faptul ca el nu este centrul Universului si gusta putin cate putin din lumea alterata a adultilor. Astfel invata cum sa se transforme, cum sa-si reprime spontaneitatea si exprimarea libera in numele celebrei „Morale Sociale”. Copilul interior este practic ingropat de viu. Cu alte cuvinte, o parte din noi este impiedicata sa traiasca, iar sansele noastre de implinire si de dezvoltare personala sunt blocate.
Cum ne poate ajuta copilul interior sa ne echilibram relatia de cuplu?
Readucerea la viata a copilului interior, deblocarea energiilor noastre pozitive, a resurselor interioare reprezinta o modalitate extraordinara de a ne reconecta la starea noastra naturala umana. Fiind rupti de starile noastre emotionale, suntem rupti si de persoana iubita, neputandu-ne conecta la lumea sa. Se produce astfel o artificializare a relatiei de cuplu. Daca noi nu suntem autentici, nici persoana iubita nu va sti niciodata care sunt adevaratele noastre sentimente, dorinte, nevoi, cine suntem cu adevarat.
Conform principiului reciprocitatii, este posibil ca la lipsa noastra de autenticitate celalalt sa ne raspunda prin inautenticitate. In felul acesta, niciodata nu vom ajunge sa ne cunoastem cu adevarat, iar acest lucru va pune in pericol atat echilibrul nostru psihologic cat si pe cel relational.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei