Burnoutul mămicilor – cum se tratează
Înainte de toate trebuie să aflăm ce reprezintă acest burnout de care se vorbește tot mai des la serviciu, la școală, acasă…
Sindromul burnout reprezintă o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, apărând în mod frecvent la locul de muncă ca o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională.
Acest termen este introdus în vocabularul psihologic în anul 1970 de către psihologul american Herbert Freudenberger. El îl definea ca fiind caracteristic pentru angajații din domeniile de lucru cu oamenii, adică medici, asistente, profesori și asistenți sociali, profesii în care ar fi prezent un sentiment de sacrificiu pentru ceilalți.
Astăzi se consideră că sindromul burnout nu se restrânge la anumite categorii profesionale, ci poate afecta orice persoană expusă la un stres cronic. Apare în special în domeniul medical la medici, cadre medicale și chiar la studenții la medicină; profesori, asistenți sociali, terapeuți, avocați, jurnaliști, dar și la persoanele care sunt nevoite să îngrijească permanent alți membrii ai familiei. Pe măsură ce stresul continuă, începi să îți pierzi interesul și motivația care te-au determinat să îți asumi un anumit rol.
Burnoutul reduce productivitatea și reduce energia, lăsându-te din ce în ce mai neajutorat, fără speranță și având resentimente. În cele din urmă, s-ar putea să simți că nu ai altceva de oferit, înseamnă să te simți gol și epuizat mental, lipsit de motivație. Oamenii care se confruntă cu această problemă nu văd adesea nicio speranță de schimbare pozitivă în situațiile lor. Datorită stresul excesiv se simte ca înecat în responsabilități și, deși, de obicei ești conștient de faptul că ai mult stres, nu observi întotdeauna apariția bruscă a stării atunci când se întâmplă.
Ajungem acum la mame….
Îl putem numi oricum: Sindromul mamei care stă acasă, Mama copleșită, Mama stresată, dar ceea ce rămâne oricum ai numi-o este sentimentul acela de epuizare și de a fi copleșită de toate problemele care apar.
Mama care este ruptă de oboseală, se simte copleșită, uzată, folosită…și nu are timp de ea însăși. Doarme iepurește pentru a ști în permanența ce fac copii, mănâncă în picioare, adoarme în 30 de secunde, gătește, pregătește pachete, gustări, curăță, ridică, distrează, se joacă, mângâie, alintă, spală, are grijă de toată lumea, mai puțin de ea însăși…Este ca o Super Woman, însă când apar iritabilitatea și toate celelalte simptome ale oboselii cronice, mama trebuie să se oprească.
Nu este o greșală să spui că te simți epuizată și să ceri ajutor. Meseria de părinte cere multe responsabilități, iar atunci când doar mama se implică în toate, sigur că epuizarea va începe să își spună cuvântul. Creșterea copiilor este poate cea mai provocatoare, dar și cea mai frumoasă meserie din lume. Mamele reprezintă una din nevoile primordiale ale copiilor. Ele funcționează zilnic ca și mamă, șofer, bucătar, medic, coechipier, prieten, partener de somn, sau …plasă de siguranță.
În plus, ca mamă, trebuie să nu îți arăți emoțiile și sentimentele pentru că trebuie să fii răbdătoare și iubitoare, amabilă și înțelegătoare, empatică, de ajutor, energică și jucăușă pentru copiii tăi. Pe deasupra tuturor responsabilităților de a fi părinte, cei din jur se așteaptă să ai grijă de casă, să planifici activități, să duci copii la socializare…și desigur, să fii și o bună soție!
Cum poți trece peste aceste probleme?
- Cere ajutor la cei mai apropiați, cum ar fi partenerul, familia și prietenii. Deschiderea către ceilalți nu va fi o povară pentru ei. De fapt, majoritatea prietenilor și persoanelor dragi vor fi flatate, că ai suficientă încredere în ei și asta îți va consolida prieteniile. Timpul petrecut alături de cei dragi să fie pozitiv și plăcut.
- Limitează contactul cu persoane negative. Să stai cu oameni care nu fac altceva decât să se plângă, nu va face decât să-ți tragă în jos dispoziția și perspectivele. Dacă trebuie să faci un anumit lucru cu acest gen de persoane, încearcă să limitezi timpul pe care îl petreceți împreună.
- Găsește prieteni noi. În general acum se leagă prietenii frumoase între mămici și copii…prietenii care țin uneori chiar și o viață.
- Găsește echilibrul în viața ta. Concentrează-te asupra părților din viața ta care îți aduc bucurie.
- 5. Burnout-ul este un semn incontestabil că ceva important în viața ta nu funcționează. Fă-ți timp pentru a te gândi la speranțele, obiectivele și visele tale. Neglijezi ceva care este cu adevărat important pentru tine? Aceasta poate fi o ocazie de a redescoperi ceea ce te face fericită și de a încetini pasul și de a-ți oferi timp să te odihnești, să reflectezi și să te vindeci.
- Stabilește limite – află cum poți spune „nu” cererilor . Dacă e dificil, reamintește-ți că a spune „nu” îți permite să spui „da” angajamentelor pe care vrei să le asumi.
- Fă o pauză zilnică din tehnologie. Nu cere acest lucru doar copilului tău. Setează o oră în fiecare zi când te deconectezi complet.
- Descoperă-ți partea creativă. Creativitatea este un antidot puternic împotriva burnout-ului. Încearcă ceva nou, începe un proiect distractiv sau reia un hobby preferat. Alege activități care nu au nicio legătură cu munca sau orice altceva îți provoacă stresul.
- Găsește timp de relaxare. Tehnici de relaxare precum yoga, meditația și respirația profundă activează răspunsul de relaxare al organismului, o stare de odihnă care este opusă răspunsului la stres.
- Dormi mult. Nesomnul poate exacerba burnout-ul determinându-te să gândești irațional.
- Exercițiul fizic este un antidot puternic împotriva stresului și a burnoutului: înotul, dansul, alergatul,etc. tot ce înseamnă exercițiu fizic este benefic.
- Ceea ce pui în corpul tău poate avea un impact imens asupra stării tale de spirit și a nivelului de energie pe parcursul zilei. Consuma mai puțin zahăr si carbohidrații rafinați.
Reduceți consumul mare de alimente care vă pot afecta starea de spirit, cum ar fi cofeina, grăsimile și alimentele cu conservanți chimici sau hormoni. Mănâncă mai mulți acizi grași Omega-3 pentru a-ți stimula starea de spirit. Fumatul când te simți stresat poate părea calmant, dar nicotina este un stimulent puternic, ceea ce duce la niveluri de anxietate mai mari, nu mai mici. Bea alcool cu moderație. Alcoolul reduce temporar îngrijorarea, dar prea mult poate provoca anxietate pe măsură ce se uzează.