Calatoria cu avionul este riscanta in timpul sarcinii?
De cele mai multe ori, zborurile comerciale sunt considerate sigure si permise pacientelor gravide, insa exista cateva reguli impuse in principal de companiile de zbor. De asemenea, orice pacienta gravida ar trebui sa se consulte cu medicul obstetrician vizavi de riscurile la care se poate expune in timpul unei curse aeriene.
Pentru cele mai multe gravide, zborul ocazional in timpul sarcinii este permis, intrucat studiile de specialitate nu au demonstrat o crestere a complicatiilor legate de sarcina la pacientele care calatoresc ocazional cu avionul. Cele mai multe companii aeriene permit imbarcarea in aeronava a femeilor cu varsta gestationala sub 36 de saptamani. Unele companii restrictioneaza accesul pe cursele internationale la varste gestationale mai mici sau solicita documentatii medicale care sa ateste istoricul obstetrical si varsta gestationala de la medicul curant.
Probleme care pot aparea in timpul calatoriilor cu avionul la femeile gravide
Zborul cu avionul nu este recomandat in nicio etapa a sarcinii la pacientele cu complicatii legate de sarcina, care pot fi exacerbate in timpul zborului sau care ar putea necesita ingrijiri medicale urgente.
De asemenea, ar trebui luata in considerare si durata zborului, iar pacientele trebuie informate ca majoritatea complicatiilor legate de sarcina pot aparea, statistic, in trimestrul I si trimestrul al III-lea.
- Din cauza caracteristicilor de mediu din interiorul aeronavei (umiditate scazuta si variatii de presiune), combinate cu modificarile fiziologice prin care trece organismul matern pe perioada sarcinii, anumite simptome se pot exacerba pe parcursul zborului (tahicardie, cresterea valorilor tensionale, agravarea edemelor, agravarea disgravidiei etc.).
- De asemenea, pentru zborurile lungi, a fost pusa in discutie cresterea riscului de edeme si fenomene trombotice venoase pelvine si de membre inferioare. In ciuda lipsei existentei unei cauzalitati concrete, se recomanda ca femeile gravide sa foloseasca pe parcursul zborului ciorapi compresivi si sa evite imbracamintea stramta. De asemenea, este recomandat ca acestea sa aiba mobilizari dese, mai ales in timpul zborurilor lungi.
- Totodata, pe tot parcusul zborului, in afara momentelor de mobilizare, gravidele ar trebui sa aiba centura pusa, pozitionata la nivelul pelvisului osos, nicidecum peste burta. Regula centurii este valabila pentru toti pasagerii aeronavei, intrucat turbulentele nu sunt predictibile, iar riscul de accidentare este crescut.
- Alta intrebare importanta legata de zborurile prelungite si repetate vizeaza expunerea la radiatiile cosmice. Consiliile medicale acreditate permit expunerea la o doza de maxim 1mSv pe parcursul unei sarcini de cca 40 saptamani. In cadrul celui mai lung zbor intercontinental existent la momentul prezent nu se atinge nici macar 15% din aceasta doza.
- Alte probleme care pot aparea in timpul calatoriilor cu avionul sunt reprezentate de congestiile nazale sau auriculare din cauza schimbarilor de presiune. Intrucat in sarcina exista oricum o tendinta fiziologica de congestie nazala (nas infundat) si auriculara (urechi infundate), acestea pot fi agravate cu ocazia zborului. De asemenea, se poate exacerba senzatia de greata si varsatura.
Pacientelor gravide incadrate in grupul sarcinii cu risc nu li se va permite accesul pe liniile de zbor, indiferent de varsta gestationala. In aceasta categorie se incadreaza pacientele cu risc crescut de nastere prematura, gravidele cu metroragii pe parcursul sarcinii din varii motive, pacientele diagnosticate cu anemie severa sau cu alte patologii asociate sarcinii ce pot necesita ingrijiri medicale.
Gravidele care planuiesc calatorii de orice fel, dar mai ales cele care planuiesc calatorii cu avionul trebuie sa puna in balanta foarte atent si sa discute cu medicul curant daca este sigur si benefic pentru evolutia sarcinii si a sanatatii proprii sa faca acea calatorie.
Iata cateva intrebari utile inainte de orice calatorie:
– Este necesara calatoria cu avionul in momentul respectiv?
– Cat va dura calatoria cu avionul?
– Cate saptamani de sarcina veti avea la plecare si la intoarcere?
– Ce facilitati medicale exista la destinatie? (in cazul aparitiei unei complicatii)
– Aveti o asigurare medicala care sa acopere complicatiile obstetricale si eventual nasterea, precum si ingrijirea nou-nascutului?
– Ce medicamente ar trebui sa aveti cu dumneavostra in calatorie?
– Ce documente medicale trebuie sa prezentati la imbarcare? (unele companii cer documentatii medicale de la medicul curant)
Riscul de intrare in travaliu si nastere inainte de termen, desi mic, exista la orice gravida, chiar in conditiile unei sarcini absolut normale pana in momentul respectiv. Daca acest lucru se intampla, nu exista garantia ca membrii echipajului sau unii dintre calatori sunt instruiti pentru a asista o nastere si pentru a acorda primele ingrijiri nou-nascutului, mai ales daca este vorba despre un nou-nascut prematur.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie