Calitatea vietii dupa operatia de schimbare de sex
Interventiile chirurgicale de schimbare de sex sunt o optiune de tratament pentru cazuri extreme de disforie de gen, afectiune in care persoana simte o identificare puternica si persistenta cu sexul opus, insotita de un sentiment de disconfort sever in propriul gen. Persoanele cu disforie de gen raporteaza adesea un sentiment de a fi nascute cu sex gresit. Interventiile chirurgicale de schimbare de sex nu implica o procedura unica, ci constituie o parte dintr-un proces complex medical, psihiatric si chirurgical in care mai multi specialisti care lucreaza in colaborare contribuie la obtinerea rezultatelor optime in sfera comportamentala si medicala. Inainte de interventia chirurgicala, se fac evaluari medicale si psihologice cat si terapii medicale si teste de comportament, care conduc la ideea ca interventia chirurgicala este alegerea de tratament cea mai adecvata pentru individ.
Bineinteles ca persoana solicitanta trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a putea fi expusa unei astfel de interventii, ca de exemplu:
– varsta minima de 18 ani, capacitatea de a lua decizii in deplina cunostinta si acordul pentru tratament, tulburarea nu este un simptom al altei tulburari mintale si provoaca suferinta semnificativa sau insuficienta in plan social, profesional sau alte domenii de functionare, acordul pentru psihoterapie de-a lungul experientei de viata in cazul recomandarii de catre medicul curant sau de catre psihiatru.
In cazul majoritatii persoanelor transsexuale care sufera interventii chirurgicale de schimbare de sex sau isi doresc sa le faca, motivele principale constau in nemultumiri legate de preferinta sexuala din prezent si o imagine negativa a propriului corp. Interventiile chirurgicale de schimbare de sex prezinta riscuri medicale si psihologice semnificative, iar rezultatele sunt ireversibile. Ca in orice tratament care implica tulburari psihice, este necesara o analiza aprofundata a comportamentului de catre un medic specialist. Odata ce un diagnostic de disforie de gen este stabilit, tratamentul cu terapia cu hormoni si stabilirea de experienta transgender in viata reala pot fi justificate. Interventiile chirurgicale de schimbare de sex ar trebui s? fie luate in considerare numai dupa ce au fost intreprinse si evaluate. Terapia hormonala, atunci cand este indicata, ar trebui sa fie administrata sub supraveghere medicala in curs de desfasurare si este important sa se inceapa procesul de tranzitie de gen prin modificarea pilozitatii de pe corp, marimii sanilor, aspectului si texturii pielii, distributiei tesutului adipos, precum si dimensiunii si functiei organelor sexuale.
In plus, experienta in viata reala legata de sexul dorit si viata sexuala este cea mai importanta pentru a valida dorinta individului si capacitatea de a incorpora in rolul psiho-social aceste dorinte si manifestari. Acest lucru implica in general aspecte specifice de gen (articole de imbracaminte, coafura etc), participarea la diverse activitati in rolul de gen dorit, inclusiv la locul de munca sau la mediul educational, achizitionarea legala a unui nume potrivit genului adoptat si confirmarea de catre altii a noului rol de gen adoptat.
In general, pacientii solicita acest tip de operatie la sfarsitul adolescentei, dar nu mai inainte de 18 ani sau inceputul maturitatii, insa trebuie mentionat ca nu exista o limita superioara de varsta pentru schimbarea de sex.
Instinctele sexuale ale transsexualilor sunt la fel de normale ca si in cazul celor cu sexualitate normala.
Acestea cauzeaza deseori frustrari, anxietati si depresii, deoarece o mare parte dintre transsexuali au deja un partener sexual cand se prezinta pentru operatie. Transsexualii de obicei nu se implica in activitati homosexuale. Ei doresc sa clarifice genul si rolul lor psiho-social pentru a se simti confortabil in pielea lor.
Adaptarea celorlalti cu o persoana care a suferit o operatie de schimbare de sex nu este deloc un lucru usor de realizat. In primul rand, este vorba despre schimbarea fizica, astfel, o persoana care anterior era femeie acum adopta o alta coafura, are par pacial, o voce groasa si se imbraca ca un barbat. Exista posibilitatea ca, desi fizic sa semene cu o persoana de sex masculin, sa nu fi adoptat o personalitate noua, alte valori. Aceste persoane nu trebuie judecate si nici atitudinea fata de ele schimbata. Ele poseda aceleasi calitati ca si inainte de operatie si chiar unii specialisti confirma optimizarea unor trasaturi de comportament dupa operatie. Aceasta tranzitie pentru transsexual este un proces care il va face sa se simta mai confortabil in pielea sa, iar calitatile sale pozitive vor fi mai evidente decat inainte.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala