Cancerul genital vaginal: simptome alarmante
Cancerul de col uterin
Cancerul colului uterin reprezinta a doua cauza de morbiditate si mortalitate in randul afectiunilor cu caracter malign la femei, in tarile in curs de dezvoltare. Cancerul de col reprezinta o afectiune maligna localizata la nivelul exocolului si/sau endocolului, diagnosticul fiind anatomopatologic, iar tratamentul stabilindu-se in functie de stadializarea tumorala. Manifestarile clinice in stadiul incipient sunt deseori asimptomatice, de aceea screening-ul sistematic la populatia feminina este foarte important.
Cele mai frecvente simptome pentru care femeile vin la medic sunt: sangerare vaginala, sangerare postcoitala, leucoree mucopurulenta si durere pelvina, mai ales in cazurile avansate. Simptomele urinare sau intestinale, de tipul hematocheziului, fistulelor vezico-vaginale sau rectovaginale si al hematuriei sunt rar intalnite, ele fiind prezente in stadiile avansate ale bolii.
Cancerul de endometru
Cancerul de endometru este una dintre patologiile maligne frecvent intalnite la femei, fiind a doua forma de cancer genital in Romania ca incidenta dupa cancerul de col uterin. Un numar mic, sub 5%, dintre paciente sunt asimptomatice. Restul se prezinta la medic pentru sangerare anormala, acest simptom find prezent in pana la 90% dintre cazuri.
Caracterul sangerarii este variabil, comune fiind pierderile de sange reduse cantitativ de culoare rosie sau roz, aparute la femeia varstnica sau in pre-perimenopauza. Simptomul clasic descris de paciente este leucoreea rozata cu aspect de “zeama de carne”. Femeile aflate la menopauza, cu stenoza cervicala, se pot prezenta la medic pentru leucoree purulenta, insotita sau nu de hemato sau piometrie, aceste manifestari aparand in formele avansate.
Cancerul ovarian
Cancerul ovarian este cea mai de temut afectiune maligna a tractului genital feminin – din cauza lipsei de simptome specifice, cancerul ovarian nu poate fi depistat precoce. Frecvent, acestei boli ii sunt asociate simptome gastrointestinale: disconfort abdominal, balonare, constipatie, greata si anorexie. Alte simptome pot fi si sangerarile vaginale neregulate, disuria si polachiuria.
Cancerul vaginal
Cancerul vaginal este o neoplazie ginecologica rara si este rezultatul dezvoltarii necontrolate de celule vaginale, reprezentand 3% din cancerele ce afecteaza tractul genital feminin. Sangerarea vaginala nedureroasa este simptomul principal prezent la 65-80% din paciente, care apare in postmenopauza, intermenstrual sau postcoital. Printre simptomele care aduc femeile la medic se numara: sangerarile vaginale (30%), simptomele urinare (20%), durerile pelvine (15-30%) sau prezenta unei mase vaginale (10%). Trebuie tinut cont ca intre 10-27% dintre paciente sunt asimptomatice.
Cancerul vulvar
Cancerul vulvar este o patologie rara, afectand, in general, femeile intre 65 si 75 ani, 15% dintre cazuri aparand si inainte de 40 ani. Simptomele alarmante pot fi considerate aparitia unei leziuni pruriginoase vulvare sau a unei excrescente vulvare, rar fiind prezente sangerari vulvare sau secretii patologice.
In concluzie, observam ca afectiunile maligne genitale au o simptomatologie usor zgomotoasa, in multe cazuri fiind si asimptomatice, astfel ca vizita la medicul ginecolog trebuie sa fie periodica, pentru a incerca sa prevenim boala, sa o tratam in cazurile incipiente si sa nu asteptam ca simptomele sa se agraveze.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie