Cancerul testicular: detectare timpurie, tratament si recuperare
Cancerul testicular este unul dintre cele mai comune tipuri de cancere pe care barbatii le pot experimenta. Conform statisticilor actuale, acest tip de cancer apare la persoanele de sex masculin cu varste intre 15 si 49 de ani. Simptomele cancerului testicular se refera la aparitia unei mici umflaturi, sub forma unui bob de mazare, care poate fi nedureroasa la inceput. Este foarte important sa va cunoasteti corpul si sa discutati cu medicul specialist atunci cand observati orice modificare in zona scrotului. In acest articol, veti descoperi cum se poate diagnostica acest tip de cancer, dar si care sunt optiunile de tratament si recuperare pentru pacienti.
Cancerul testicular – detectare timpurie
Cancerul testicular este incadrat in categoria cancerelor rare. Raritatea sa vine si din faptul ca acesta tinde sa afecteze barbatii tineri. Desi este destul de neobisnuit, cancerul testicular este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer ce pot afecta barbatii cu varste intre 15 si 49 de ani.
Exista anumiti factori care pot determina aparitia cancerului testicular. Desi acesti factori nu au cauzalitate directa, acestia pot creste probabilitatea de dezvoltare a acestuia.
Factorii de risc pentru acest tip de cancer includ:
- Varsta – cancerul testicular este foarte comun pentru barbatii intre 15 si 35 ani
- Testicule necoborate – testiculele se formeaza in abdomen in timpul sarcinii si coboara in scrot dupa nastere. Atunci cand la nastere acestea nu sunt coborate este necesara o interventie chirurgicala
- Rasa si etnia – desi nu exista o explicatie stiintifica, barbatii albi sunt mai predispusi la dezvoltarea cancerului testicular
- Istoricul personal sau familial – barbatii al caror tata sau frate au suferit de cancer testicular, au sanse mai mari sa dezvolte cancer testicular
- Infertilitate – cativa dintre factorii care produc infertilitate pot cauza si cancer testicular.
In baza acestor factori de risc, medicul specialist va putea evalua probabilitatea de a dezvolta cancer testicular. De asemenea, diagnosticarea va incepe in baza modificarilor pe care le-ati observat in urma palparii individuale. Procedurile si testele cele mai comune pe care medicul le poate propune pentru a depista cancerul testicular sunt urmatoarele:
- Examen fizic pentru a depista eventualele chisturi sau umflaturi si analiza istoricului din familie
- Ecografie – aceasta este recomandata atunci cand medicul identifica o malformatie sau anomalie la examenul fizic
- Orhiectomie inghinala si biopsie – daca la ecografie medicul va depista semne clare de cancer testicular, atunci acesta poate propune realizarea unei proceduri ce presupune realizarea unei incizii in zona inghinala. Medicul va preleva o mostra din tesutul testicular si va analiza daca exista celule canceroase.
In functie de rezultatele obtinute, testele pot include teste si markeri tumorali. De asemenea, pentru stadializare, medicul poate recomanda si proceduri imagistice, cum ar fi ecografiile, RMN-ul sau computerul tomograf.
Cancer testicular – tratament
Tratamentul pentru cancer testicular depinde de starea generala de sanatate pe care o aveti, de stadializare si de alte afectiuni care mai pot exista. Stadiile pe care un pacient cu cancer testicular le poate avea variaza de la 0 la 3. In general, stadiile 0 si 1 afecteaza doar testiculul si zona din jur. In aceste faze incipiente, cancerul nu s-a raspandit in nodulii limfatici sau alte parti ale corpului.
Stadiul 2 al cancerului testicular presupune faptul ca acesta s-a raspandit la nodulii limfatici. Atunci cand acest tip de cancer se raspandeste si in alte zone ale corpului, inseamna ca s-a ajuns la stadiul 3. Aceasta regula nu este una generala. Stadiul 3 poate insemna si faptul ca rezultatele markerilor tumorali sunt foarte mari.
Tratamentul pentru cancerul testicular implica de obicei chirurgia si chimioterapia. Echipa medicala care va trateaza va poate indica tipul de tratament pe care sa il urmati. Interventia chirurgicala poate presupune extirparea testiculului afectat, aceasta fiind procedura cea mai des intalnita ca optiune de tratament pentru acest tip de cancer.
Daca este necesar, prin interventie chirurgicala se pot indeparta si nodulii limfatici. Aceasta recomandare apare atunci cand cancerul s-a raspandit si in zona din jurul testiculelor. Acest tip de cancer prezinta un risc ridicat de infectie si sangerare. Tocmai de aceea, medicul va avea o grija deosebita pentru a nu taia vreun nerv din aceasta zona.
Terapiile suplimentare recomandate dupa interventie presupun chimioterapia, radioterapia sau imunoterapia. Desi chimioterapia este de obicei recomandata dupa chirurgie, sunt si situatii in care aceasta procedura este recomandata si inainte de chirurgie, pentru cancerele avansate.
Radioterapia este folosita uneori pentru a trata tipul de cancer seminom. Acest tratament poate fi recomandat dupa interventia chirurgicala de indepartare a testiculelor. Pentru tipul de cancer nonseminoma, radioterapia nu este recomandata.
In cazul tipurilor de cancer testicular avansat, imunoterapia poate fi o solutie. Cu ajutorul imunoterapiei, sistemul imunitar lupta impotriva bolii prin atacarea germenilor si a altor celule care nu ar trebui sa se afle in corp. Avand in vedere ca celulele canceroase supravietuiesc din cauza faptului ca se ascund de sistemul imunitar, imunoterapia ajuta celulele sistemului imunitar sa le gaseasca si sa le omoare.
Cancerul testicular – recuperare
Daca ati fost diagnosticat/a cu cancer testicular, este foarte probabil sa treceti printr-o interventie chirurgicala. Aceasta este de obicei prima optiune de tratament in majoritatea cazurilor. De asemenea, este si unul dintre tipurile de cancer care au una dintre cele mai mari rate de succes in ceea ce priveste supravietuirea.
Recuperarea dupa interventia chirurgicala pentru cancer testicular este destul de rapida. Este posibil sa plecati acasa in aceeasi zi sau in ziua urmatoare. Ca orice interventie chirurgicala si aceasta presupune anumite riscuri sau reactii adverse. Cea mai comuna problema ce poate aparea o reprezinta sangerarea la nivelul scrotului si formarea unui hematom. Acesta se manifesta prin largirea si invinetirea scrotului. Puteti preveni aceasta situatie cu ajutorul cuburilor cu gheata sau cu o lenjerie intima foarte stransa.
De asemenea, este posibil sa simtiti putina durere la nivelul scrotului. Acesta poate fi umflat sau violaceu, iar situatia poate persista pentru maxim 4 saptamani.
Dupa interventie va puteti intoarce la activitatile normale, dar este important sa le reluati cu moderatie. Daca incepeti activitatile fizice mai devreme de 2 saptamani de la interventie, cum ar fi ridicarea greutatilor, puteti face hernie. O consecinta a acestei situatii ar fi ca veti simti slabiciune si disconfort la nivelul muschilor abdominali.
Pe de alta parte, in cazul in care aveti o interventie de indepartare a nodulilor limfatici, aveti nevoie de o perioada mai mare de recuperare. Acest tip de interventie chirurgicala este mai complexa. Medicul va va recomanda care sunt pasii de urmat pentru recuperare.
Cancerul testicular poate fi depistat cu succes in stadii incipiente in baza controalelor personale pe care pacientul si le poate face la dus si a discutiilor cu medicul. Discutati deschis cu medicul pentru a invata care sunt metodele prin care va puteti autoexamina si care sunt pasii de urmat in cazul in care identificati o modificare a structurii testiculelor. De asemenea, in cazul aparitiei cancerului, optiunile de tratament sunt foarte eficiente, iar recuperarea se poate realiza in scurt timp in baza recomandarilor medicului.
Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/testicular-cancer/treatment/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12183-testicular-cancer#diagnosis-and-tests
https://www.webmd.com/cancer/testicular-cancer-surgery
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/testicular-cancer/treatment/surgery/after
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/t/testicular-cancer
https://www.cancer.net/cancer-types/testicular-cancer/symptoms-and-signs