Cancerul vulvar – simptome si tratament
Cancerul vulvar este o afectiune maligna care se intalneste rar, avand o incidenta de 4% din totalul neoplaziilor genitale feminine. Varsta medie la care apare aceasta boala este cuprinsa intre 60 si 70 ani. Vulva este un organ cu rol important in sexualitate; aceasta include muntele Venus, clitorisul, labiile mari, labiile mici, vestibulul, comisura posterioara, structurile vulvare subepiteliale si tegumentul perineului. Integritatea acestei zone reprezinta un factor important pentru imaginea corporala a femeii si pentru implinirea sa sexuala.
Manifestarile cancerului vulvar
Neoplasmul vulvar este usor de recunoscut in urma simptomatologiei, iar depistarea bolii in stadiile incipiente implica de cele mai multe ori un tratament curativ. Cea mai frecventa forma anatomopatologica de cancer vulvar este in proportie de 80% carcinomul scuamos. Cancerul vulvar este in majoritatea cazurilor unifocal si rar multifocal, cu localizare la nivelul labiilor mari. Odata cu evolutia bolii, leziunea devine ulcero-vegetanta, avand tendinta de a se infecta si de a se necroza. Poate in unele cazuri sa produca o invazie in tesuturile adiacente. In formele avansate de cancer pot sa apara metastaze la distanta in organele vitale, insa acest lucru se intampla rar si are loc pe cale hematologica. Pacientele de cele mai multe ori sunt diabetice, obeze, cunoscute si cu alte neoplazii, care se prezinta la medic pentru prurit, secretii sangvinolente sau, mai rar, constata o formatiune metastatica ganglionara.
Cancerul vulvar apare si la femeile tinere si poate sa se manifeste prin prezenta unui condilom. Orice leziune suspecta de la nivelul vulvei trebuie examinata si biopsiata.
Conduita in neoplazia vulvara
Tratamentul in neoplazia vulvara este indicat sa fie individualizat, trebuie luata in considerare interventia chirurgicala capabila sa asigure vindecarea bolii. In tratarea acestei afectiuni trebuie sa existe o colaborare intre medicii ginecolog si oncolog si anestezist, deoarece pacientele au probleme medicale asociate.
Conduita in cancerul vulvar:
• in cazul tumorilor care au un diametru mai mic de 2 cm si restul vulvei este de aspect normal, se indica excizia locala larga a formatiunii tumorale.
• in cazul in care tumora prezinta invazie in structurile adiacente, se practica vulvectomie totala cu limfadenectomie inghino-femurala bilaterala.
• in cazul in care formatiunea tumoral[ nu este rezecabila chirurgical, se practica radioterapie locala preoperator, ulterior tentandu-se limfadenectomie.
• in cazul in care tumora invadeaza rectul, septul rectovaginal sau anusul, se poate opta pentru exenteratie pelvina asociata cu vulvectomie radicala si limfadenectomie pelvina.
Radioterapia este indicata in iradierea tumorilor primare, cat si a ariilor ganglionare regionale. In cazul pacientelor care refuza interventia chirurgicala, este recomandata radioterapia definitiva. In stadiile avansate ale bolii se poate apela la radio-chimioterapie, atunci cand interventia chirurgicala de prima intentie nu este fezabila. Rata de recidiva in cazul cancerului vulvar ajunge pana la 40% dupa tratament, insa factorul predictiv al recidivei este reprezentat de statusul ganglionar, urmat de statusul marginilor rezectiei.
Afla care sunt tipurile de cancer care apar cel mai des la femei!
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie