Cand e prea tarziu pentru a face un copil?
Doar 7% dintre femeile peste 40 de ani reusesc sa devina mame, fata de 25% dintre cele cu varsta sub 35 de ani. Problema protejarii fertilitatii este una delicata si din ce in ce mai extinsa in randul cuplurilor din Romania. Cat de afectata este fertilitatea atunci cand se discuta despre varsta conceptiei, aflam din interviul de mai jos, acordat de doamna doctor Diana Cocei, medic primar obstetrica-ginecologie, embriolog senior la .
Este fertilitatea afectata de inaintarea in varsta?
Da, este profund afectata in cazul femeilor si este afectata mai putin in cazul barbatilor. La femei, rezerva ovariana este limitata, adica odata cu inaintarea in varsta, aceasta rezerva scade atat din punct de vedere numeric, cat si calitativ. Desi numarul de ovocite este practic 0 la intrarea in menopauza, calitatea ovocitelor incepe sa scada cu mult timp inainte, asa incat studiile arata ca, dupa varsta de 40 de ani, intre 80% si 90% din ovocitele pe care le producem sunt ovocite cu modificari genetice, deci ovocite din care nu se mai pot forma embrioni sanatosi. In cazul barbatilor, in mod normal rezerva de celule primordiale din care se formeaza spermatozoizii nu se epuizeaza pe parcursul vietii, dar dupa varsta de 45 de ani, sunt mult mai frecvente modificarile genetice aparute la nivelul spermatozoizilor.
Care este varsta la care putem spune ca nivelul de fertilitate este la apogeu?
Intre 25 si 30 de ani.
Cand e prea tarziu pentru a face un copil?
Din punct de vedere medical, este prea tarziu pentru a face un copil atunci cand nu mai exista ovocite, respectiv spermatozoizi. Asta inseamna cand rezerva ovariana este epuizata in cazul femeilor sau cand productia de spermatozoizi la barbat este 0.
Care sunt avantajele si dezavantajele unei sarcini tarzii?
Ca medic, nu pot vedea avantajele unei sarcini tarzii, dezavantaje insa sunt multe si importante: sarcina apare mult mai greu decat in perioada de maxima fertilitate, riscurile ca embrionul sa nu fie sanatos sunt mult mai mari, cat si riscurile sarcinii asupra organismului matern.
Care sunt factorii care ingreuneaza actiunea de concepere pe masura ce imbatranim?
Cel mai important factor este cel genetic, respectiv calitatea celulelor reproductive din care se va forma embrionul. Asa cum aminteam, la femeile de peste 40 de ani, rata de modificare genetica a ovocitelor (aneuploidii) poate atinge valori de 80%-90%, motiv pentru care rata de sarcini se situeaza undeva in jurul valorii maxime de 15%, iar rata de avort spontan de cauza genetica urca pana la 50% din sarcinile obtinute.
Care sunt riscurile pentru bebelus in cazul sarcinilor femeilor trecute de varsta de 40 de ani?
Practic, nu putem vorbi de riscuri majore pentru bebelus daca sarcina este bine monitorizata, ceea ce include efectuarea amniocentezei care sa certifice faptul ca, si din punct de vedere genetic, bebelusul este sanatos.
Care sunt sansele de succes ale unui tratament impotriva infertilitatii dupa 40 de ani?
Rata maxima de succes la proceduri de reproducere asistata medical la femei de peste 40 de ani nu depaseste, din pacate, 15%-17%. Rata de sarcini este mai mare, dar si rata de avort spontan este mai mare, putand atinge, asa cum spuneam, valori de 50%, motiv pentru care sansa de a pleca cu un copil in brate acasa nu depaseste procentul mentionat.
Care sunt diferentele si similitudinile dintre ceasul biologic feminin si cel masculin?
Desi multa vreme s-a crezut ca barbatii pot deveni tati la o varsta oricat de inaintata, studii recente arata ca se pot produce modificari structurale importante si la nivelul spermatozoizilor, nu numai al ovocitelor. Ca urmare, desi in mod obisnuit celulele reproducatoare masculine nu se epuizeaza pe parcursul vietii, asa cum se intampla la femei, deci ceasul biologic nu ticaie pentru barbat, se produc modificari calitative care au, in final, acelasi efect, respectiv ingreunarea sau imposibilitatea conceptiei.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Alexandra Lupu