Când este nevoie de pilula de a doua zi?
Contracepția hormonală se bazează pe folosirea unor preparate hormonale, estrogeni și progestative, diferite de hormonii naturali 17-beta -estradiol și progesteron, prin modificarea structurii chimice a hormonilor naturali. Noua structură chimică este o condiție necesară asigurării unei eficacități contraceptive maxime realizate mai ales prin creșterea absorbției și modificarea diferitelor etape metabolice a substanțelor hormonale utilizate.
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catenă îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catenă, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catenă, cu gândul la sănătatea ta.
Cât de eficientă este pilula de a doua zi?
Pilula de a doua zi este un preparat care conține estrogen și progesteron sau doar progesteron, în cantitate mare și se administrează la scurt timp de la contactul sexual neprotejat sau în cazul în care prezervativul s-a rupt. Teoretic, concepția nu are loc imediat după contactul sexual, ci este un proces de câteva zile până când spermatozoizi întâlnesc ovulul pentru a-l fecunda. Pilula de a doua zi are rolul de a opri ovulația, de a împiedica fecundarea ovulului și înaintarea acestuia în cavitatea uterină, ducând la inhibarea hormonilor care sunt necesari sarcinii. Pentru a crește eficienţa, după cum am spus anterior, pilula trebuie luată imediat după contactul sexual sau în maxim 72 de ore, cu cât crește durata de administrare, cu atât eficacitatea este mai mică. Indicat ar fi să se administreze încă o pastilă la 12 ore după prima administrare.
Ce implică administrarea pilulei de „urgență”?
Pilula de urgență conține cantități mari de hormoni, însă trebuie știut că acest lucru poate să determine efecte secundare la o mare parte dintre femei, dintre acestea cele mai importante fiind: greața, vărsăturile, oboseala, amețeala, durerile de cap, diareea, durerile pelviabdominale, mastodiniile, sângerările vaginale sau tulburările de ciclu menstrual.
În cazul în care femeia este deja însărcinată, această pilulă nu are efect asupra opririi sarcinii și nici asupra produsului de concepție.
Utilizarea corectă a contracepției de urgență este eficientă în 75% dintre cazuri și nu se recomandă să se administreze mai mult de două ori pe an. În cazul în care acest lucru se întâmplă apar dereglări hormonale importante, infecții la nivelul tractului genital, cefalee, vertij și vărsături. Dacă după administrarea pilulei menstruația întârzie să apară sau nu apare, este recomandat ca femeia să facă un test de sarcină. În cazul în care persistă sângerările vaginale, însoțite de dureri pelviabdominale intense, este recomandat ca femeia să se adreseze medicului ginecolog, deoarece există posibilitatea unui avort spontan sau în cazuri mult mai grave existența unei sarcini ectopice, adică oul fertilizat este implantat în afara uterului, de cele mai multe ori la nivelul trompei. Pilula contraceptivă de a doua zi se poate administra la toate femeile cu viață sexuală activă, fiind mai puțin recomandate la adolescente, la care efectele adverse sunt mult mai puternice.
Pilula de a doua zi nu are un efect de durată, așa că, dacă la câteva zile după administrarea pilulei există din nou contact sexual neprotejat, șansele de a râmâne însărcinată cresc.