Cand fetele batjocoresc baietii…
Starea de indragostire si de impreuna cu celalat este traita in general ca o stare de implinire si de crestere spiritual. In unele cazuri lucrurile stau insa putin diferit.,Exista persoane care fac un titlu de glorie din atitudinile batjocoritoare “aplicate” partenerului. Vom vorbi in continuare despre o astfel de dinamica aparuta in cazul femeilor urmand ca pe viitor sa abordam tematica si din perspective celuilalt sex.
Arsenalul batjocoritor, bine dotat!
Pentru o astfel de fata, a avea in preajma cat mai multi baieti este o placere, dar a avea o relatie cu unul anume este imposibil. Din arsenalul umilitor pe care o fata il poate folosi in detrimentul unui baiat fac parte:
• ridiculizarea de fata cu alti baieti, mai ales in privinta performantelor;
• castrarea simbolica, prin expresii precum: „Vai, ce mica este” sau „N-o sa poti niciodata!”;
• capriciozitatea extrema, menita sa-i ceara partenerului un efort sisific.
Va invit sa le analizam pe rand!
Ridiculizarea in public!
A ridiculiza un baiat in privinta performantelor si a masculinitatii sale este un prilej consistent ca baiatul respectiv sa sufere o importanta trauma. O astfel de atitudine poate avea un impact negativ major asupra vietii intime a respectivului baiat, putand merge pana la reale disfunctii sexuale.
Ce o determina pe fata sa se comporte astfel? Poate fi vorba despre o fata cu o crescuta nevoie de atentie. Totodata, putem vorbi despre o adevarata amazoana. Cu alte cuvinte, o fata care, prin prisma unei relatii proaste cu propriul tata, decide sa se razbune pe acesta prin intermediul baietilor aflati in preajma sa.
Practic, fata nu face altceva decat sa il castreze la nivel simbolic pe acesta.
Castrarea simbolica
Pentru a putea intege mai clar ce impact are castrarea simbolica asupra unui baiat, propun sa luam un exemplu. De plida, soldatii mai experimentati obisnuiesc sa-si supuna camarazii boboci unor ritualuri de-a dreptul umilitoare.
Ei considera ca exercita asupra acestora un ritual de initiere, justificandu-se ca astfel acestia vor invata ce este armata. In realitate, peste tot unde exista concentrari de barbati, se desfasoara astfel de „ritualuri” de umilire a nou-venitilor dintr-o alta ratiune decat initierea, si anume castrarea simbolica.
Ea este menita sa elimine surplusul de concurenti de acelasi sex, astfel incat, pe baza experientei, sa triumfe cel mai puternic. Un astfel de comportament este exacerbat de convietuirea celor de acelasi sex intr-o institutie totala. In aceste institutii, gen armata, spitale, penitenciare, se fac frecvent glume care mimeaza castrarea, pederastia, violul homosexual. Dar nu numai acolo pot fi intalnite astfel de tendinte, ci si in tabere, internate sau alte locuri in care persoanele de acelasi sex sunt nevoite sa petreaca un anume timp impreuna, in lipsa unui numar suficient de parteneri de sex opus.
Capriciozitatea extrema!
Capriciozitatea poate surveni dintr-o nevoie crescuta de control izvorata din credinta ca cel caruia i se cere afectiune este mai puternic decat cel care o solicita. Puterea cu care o astfel de fata se simte investita o determina sa aiba controlul emo?ional asupra celuilalt.
Insa controlul pe care simte ca il detine este de fapt o simpla iluzie. Cu alte cuvinte, acesta mascheaza profunde trairi de neputinta si neajutoare in sufletul ei.
Ceea ce poate face fata pentru a iesi din acest joc pervers este sa isi infrunte in mod curajos aceste trairi. Apoi, sa se gandeasca putin cum ar fi sa se puna in locul baiatului. Cum ar fi sa nu primesti atentia, respectul si iubirea pe care o meriti? Inconfortabila postura, nu-i asa?
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei