Cand nu ai voie sa faci sex in timpul sarcinii?
Activitatea sexuala este permisa in timpul sarcinii daca evolutia acesteia este una normala. Poti continua sa faci sex pana cand se rup membranele sau intri in travaliu, daca nu exista probleme legate de sarcina (col scurt, amenintare de nastere prematura, placenta praevia). Sacul amniotic si colul uterin, impreuna cu mucusul cervical, protejeaza sarcina de unele infectii. Daca tu sau partenerul tau aveti contact sexual si cu alte persoane, este bine sa folositi prezervativul de fiecare data, pentru a proteja copilasul de infectiile cu transmitere sexuala, care il pot afecta.
Trebuie sa ai in vedere ca stimularea mameloanelor (sfarcurile) sau chiar orgasmul tau poate stimula contractiile uterine, dar, de obicei, sunt temporare si nu produc scurtarea colului. La fel si prostaglandinele continute in sperma.
Exista situatii cand este nevoie sa renunti la activitatea sexuala, fie partial sau chiar pe toata durata sarcinii. Medicul tau te va atentiona daca trebuie sa renunti la activitatea sexuala, atunci cand colul este scurtat (< 2 cm) sau cand placenta nu este inserata normal, este situata in apropierea orificiului intern al colului uterin sau chiar il acopera in totalitate.
Situatii in care sexul este absolut interzis:
- Placenta praevia;
- Travaliu prematur (ruperea membranelor sau dilatatia colului uterin inainte de termen);
- Insuficienta cervicala (col scurt);
- Dilatatia colului uterin;
- Membrane rupte;
- Eruptia unui herpes genital, la oricare dintre parteneri (daca partenerul tau are un istoric de herpes genital si tu, nu, trebuie sa eviti contactul sexual vaginal pe tot parcursul trimestrului trei, chiar daca nu are leziuni vizibile; aceeasi situatie se aplica si in cazul in care el iti ofera un sex oral si are leziuni la nivelul gurii);
- Tu sau partenerul tau aveti boli cu transmitere sexuala si nu ati finalizat tratamentul (hepatite B sau C, HIV).
In cazul in care ai factori de risc pentru o nastere inainte de termen, medicul te va sfatui sa nu ai contact sexual vaginal (de exemplu: col scurt, antecedente de nastere prematura, sarcina multipla, uter malformat – uter unicorn).
Indiferent de situatia ta, nu trebuie sa iti fie rusine sa discuti asta cu medicul tau ginecolog, deoarece vorbim de o activitate normala in viata unui adult. Nu uita ca si orgasmul in sine poate produce contractii uterine dureroase. Daca in timpul sau dupa contactul sexual apar sangerari vaginale sau contractii uterine dureroase, trebuie sa mergi la un consult pentru a verifica daca totul este in regula.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Laura Tigoianu, medic specialist obstetrica-ginecologie